Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Απέλπιδες προσπάθειες Μουμπάρακ να κρατηθεί στην εξουσία

Πληθαίνουν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για ομαλή μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στην Αίγυπτο, τη στιγμή που ο Χόσνι Μουμπάρακ, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, δίνει εντολή στην αστυνομία να ξαναβγεί στους δρόμους και παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Οι Αιγύπτιοι, αγνοώντας την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, εξακολουθούν να διαδηλώνουν στο κέντρο του Καΐρου, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. Υπόσχονται ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί.
Για σήμερα έχουν κηρύξει γενική απεργία και αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία «διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Ο στρατός στο πλευρό των διαδηλωτών.
Έτοιμα τα C-130 για να μεταφέρουν Έλληνες από την Αίγυπτο. Περιμένουν εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων στο αεροδρόμιο του Καΐρου.
Δύο υπουργοί αντικαθίστανται στην αιγυπτιακή κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, παρότι δημοφιλής στους ξένους επενδυτές, αντικαταστάθηκε, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είχε δεχτεί τις επικρίσεις των διαδηλωτών για τον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιούσεφ Μπούτρος-Γάλι αντικαταστάθηκε από τον Γκαουντάτ ελ-Μαλτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ελεγκτικού συμβουλίου και έγινε δημοφιλής επειδή αντιμετώπισε τη διαφθορά, δήλωσε μια πηγή. Ωστόσο ο Ελ-Μαλτ διέψευσε την πληροφορία ότι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και είχε διατελέσει και επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας, θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές για τρίτη ημέρα αύριο Τρίτη και δεν έχει μέχρι στιγμής οριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου. “Θα παρακολουθούμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση”, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Χισάμ Ραμίζ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
H αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έξι δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα σήμερα, στο Κάιρο, όπως μετάδωσε πριν λίγο το διεθνές δίκτυο.
Χθες, η κυβέρνηση Μουμπάρακ διέταξε το κλείσιμο των γραφείων του Αλ Τζαζίρα και ζήτησε να φύγουν οι εργαζόμενοι του καναλιού από τη χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το τηλεοπτικό δίκτυο θα συνεχίσει να κάνει ρεπορτάζ και να μεταδίδει ειδήσεις από την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου