Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Χάος και ταλαιπωρία στα αεροδρόμια της Αιγύπτου

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καίρου, καθώς χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν απ τη χώρα, παραμένουν εγκλωβισμένοι, περιμένοντας ειδικά  αεροσκάφη τα οποία στέλνουν οι κυβερνήσεις  όλου του κόσμου, ώστε να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο τους υπηκόους τους.
Τα νεύρα είναι τεταμένα, και δεν λείπουν οι συνεχείς διαξιφισμοί. Πολλοί υπάλληλοι της EgyptAir και γενικά του αερολιμένα, δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην εργασία τους  λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα η στελέχωση των απαραίτητων υπηρεσιών να είναι ελλιπής και να επικρατεί πανδαιμόνιο.
Τα κράτη που έχουν ήδη αποστείλει αεροσκάφη είναι η Δανία, η Γερμανία, η Κίνα, και ο Καναδάς. Όσοι πολίτες άλλων χωρών θέλουν να αναχωρήσουν είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν, και να ταλαιπωρούνται, άγνωστο για πόσο ακόμη.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως 2.400 Αμερικανοί υπήκοοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, ενώ 240 έχουν ήδη φύγει. Σήμερα, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ προσγειώθηκε στη Λάρνακα και ένα άλλο αναμένεται αύριο με σκοπό τη μεταφορά διπλωματών και των οικογενειών τους.
Η EgyptAir έχει ματαιώσει  πολλές πτήσεις, καθώς δεν μπορεί να συμπληρώσει τα απαραίτητα πληρώματα, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και της δυσκολίας μετάβασης από και προς το αεροδρόμιο. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν μόλις 26 από τις προγραμματισμένες για σήμερα 120 πτήσεις.
Ακόμη και το Ιράκ ανακοίνωσε πως θα στείλει τρία ακόμη αεροσκάφη ώστε να επαναπατριστούν οι υπήκοοί του, που κατά χιλιάδες είχαν εγκαταλείψει το Ιράκ εξαιτίας του πολέμου, και προτίμησαν να εγκατασταθούν στην Αίγυπτο. Ήδη 800 περίπου Ιρακινοί έχουν επιστρέψει με ειδικές πτήσεις στη πατρίδα τους. Άλλα κράτη που έχουν ήδη επαναπατρίσει υπηκόους τους είναι η Τουρκία, η Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, και η Ινδονησία.
Η Κίνα, η Βραζιλία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, και η Τσεχία έχουν ήδη προχωρήσει σε έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που υπάρχουν για όσους επιθυμούν να μεταβούν στην Αίγυπτο.
Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το τι θα γίνει με τις  δεκάδες χιλιάδες των τουριστών που βρίσκονται διάσπαρτοι στη χώρα. Οι Tour operators είναι καθησυχαστικοί και δηλώνουν πως όλοι οι τουρίστες θα επιστρέψουν σώοι στις πατρίδες τους με ειδικές πτήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια στα δημοφιλή θέρετρα Hurghada και Sharm el-Sheik. Ένα σημαντικό όμως ζήτημα είναι η έλλειψη τροφίμων στα τουριστικά θέρετρα, και η απροθυμία των εστιατόρων να σερβίρουν σε ξένους.
Η Γερμανία, που στέλνει περίπου 1.2 εκατομμύρια τουρίστες στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, δεν προχώρησε σε επίσημη αποστολή επαναπατρισμού των υπηκόων της. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθούν κάποιες έκτακτες πτήσεις της Deutsche Lufthansa, για όσους Γερμανούς επιθυμούν να επιστρέψουν. Πέραν των τουριστών, υπάρχουν κάπου 7.000 Γερμανοί που ζουν μόνιμα στο Κάιρο.
Όσον αφορά στη Βρετανία, υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 Βρετανοί τουρίστες και εργαζόμενοι στην Αίγυπτο, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να οργανώσει ειδική επιχείρηση απομάκρυνσής τους.
Τέλος, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη  μέχρι σήμερα διαδήλωση, αφού ένας συνασπισμός όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων κάλεσε σε  μαζική προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου στις αυριανές διαμαρτυρίες.
S.A.- AOL News
ΥΓ- Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε η είδηση πως στα τουριστικά θέρετρα της Αιγύπτου, που ζουν χρόνια τώρα πλουσιοπάροχα από τον ξένο τουρισμό, λόγω της έλλειψης τροφίμων, οι μαγαζάτορες, εστιάτορες, και λοιποί ντόπιοι, αρνούνται να σερβίρουν τους ξένους επισκέπτες τους, που έμειναν εγκλωβισμένοι εκεί.
Φανταστείτε μια ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα. Οι δικοί μας θα είχαν ξεβρακωθεί (και καλώς) προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί κανένας ξένος. Θα πεινούσαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, αλλά στους τουρίστες θα έδιναν τα πάντα.
Αυτή είναι η διαφορά στη ψυχοσύνθεση του Έλληνα από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα ή φυλή. Έτσι δεν είναι;
Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου