Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο στρατός ή ο λαός θα κρίνει την τύχη του Μουμπάρακ;

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον οποίο δεν έχει δει κανείς πουθενά, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη νέα κυβέρνηση  που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα σχηματίσει σε μια προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης.
Το διάγγελμα δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές που συνεχίζουν να απαιτούν την  παραίτησή του.
Η αλλαγή της κυβέρνησης δεν αναμένεται να αναχαιτίσει τις ταραχές καθώς ο Μουμπάρακ παραμένει πρώτος στόχος των διαδηλωτών
«Φύγε, φύγε», φωνάζουν ρυθμικά εκατοντάδες άνθρωποι που είναι συγκεντρωμένοι από το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκαν πυρά.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο απολογισμός των χθεσινών αιματηρών ταραχών σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια έχει φθάσει σε τουλάχιστον 24 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες. Εν τω μεταξύ, ανταποκριτής του Al Jazeera καταμέτρησε σήμερα τουλάχιστον 20 πτώματα στην Αλεξάνδρεια.
Στρατιωτικά οχήματα και αστυνομία έχουν κατακλύσει τις πόλεις, για την καταστολή των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς του.
Επέστρεψε εξάλλου στο Κάϊρο από επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο αρχηγός των  Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Σαμι Ανναν.
Προς το παρόν οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούνται το κλειδί των εξελίξεων και Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τύχη του Μουμπάρακ είναι στα χέρια των στρατηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου