Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τι θα κάνει ο Μουμπάρακ;

Όπως αναφέρουν αμερικανοί αναλυτές (Stratfor κλπ), δύο είναι οι ερμηνείες που μπορούμε να δώσουμε για το τι θα πράξει ο Μουμπάρακ:
1. Εάν συνεχίσει με την ίδια τακτική ενδέχεται να «κάψει» την χώρα.
2. Η δεύτερη και πιο επικρατέστερη είναι τι συμφωνία θα κάνει με τους στρατηγούς.
Οι στρατηγοί προσπαθούν να σώσουν το καθεστώς μέσω ενός «ήσυχου» πραξικοπήματος. Παράλληλα θέλουν να αποχαιρετήσουν τον παλιό τους φίλο, χωρίς να τον αποδυναμώσουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δεσμοί μεταξύ Μουμπάρακ και στρατηγών είναι στενοί. Ο Μουμπάρακ, φαίνεται να τους είπε, ό,τι δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα, ύστερα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες  στην εξουσία, σαν κοινός εγκληματίας. Θα φύγει ισχυρός όταν εκτονωθεί η κατάσταση. Οι στρατηγοί συνειδητοποίησαν, ότι η παραίτηση του υπό πίεση, ενδέχεται να απειλήσει το καθεστώς και λέγεται ότι συμφώνησαν μαζί του. Είναι προφανές, ότι θέλουν η μετάβαση να γίνει ομαλά.
Το βασικό ερώτημα όμως είναι το εξής : Ελέγχουν την κατάσταση οι στρατηγοί για  να επιβάλουν μια σχετική ειρήνη μίας εβδομάδος, επιτρέποντας στον Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ή θα «ξεφύγει» εντελώς  η κατάσταση;
Εννοείται ότι κάνεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στους δρόμους τουΚαΐρου. Που αποτελεί και την πιο σίγουρη πηγή πληροφόρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου