Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Τον τερματισμό του καθεστώτος Μουμπάρακ, ζητεί ο Ελ Μπαραντέι

Στην  πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, βρέθηκε ο Ελ Μπαραντέι, σύμφωνα με το Reuters, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μουμπάρακ και του νέου αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας .
Απευθυνόμενος  στους διαδηλωτές, τόνισε τα εξής  : «Καταφέρατε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό  που αρχίσαμε, δεν γυρίζει πίσω… έχουμε ένα κοινό στόχο, τον τερματισμό του καθεστώτος Μουμπάρακ και τη δημιουργία ενός νέου σκηνικού, μίας νέας Αιγύπτου».
Όπως μετέδωσε ανταποκριτής της Guardian, οι αντιδράσεις των διαδηλωτών δείχνουν ότι το καθεστώς Μουμπάρακ, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώση.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, o Ελ Μπαραντέι είπε, ό,τι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αιγύπτιο, δείχνει ξεκάθαρα πως ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει.
Η αναχώρηση του θα πρέπει να ακολουθηθεί από μία ενωμένη κυβέρνηση που θα έχει ως βασικό στόχο την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Επίσης, ο Ελ Μπαραντέι σημείωσε, ό,τι η Αμερική με το να στηρίζει το καθεστώς του Μουπάρακ, χάνει την αξιοπιστία της.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον,  ο Μουμπάρακ θα πρέπει να προβεί στη διεξαγωγή ελευθέρων και δίκαιων εκλογών, ενώ διέψευσε τα σενάρια που κάναν λόγο για παύση της αμερικανικής στήριξης στο Κάιρο. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Νωρίτερα, σε μία, επίδειξη δύναμης του στρατού, τουλάχιστον δύο στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο, ενώ δύο στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ.
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν, ό,τι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και στην Αλεξάνδρεια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πηρά για να απωθήσει το συγκεντρωμένο πλήθος, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 20.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων στην Αίγυπτο , έχει φτάσει τους 100 νεκρούς, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου