Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση νέων διαδηλώσεων, προειδοποιώντας ότι θα συλλάβει τους διαδηλωτές, μετά το θάνατο τριών ανθρώπων κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.
Δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχασαν χθες τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Δεν θα επιτρέπεται κανένα προκλητικό κίνημα ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή η διοργάνωση πορειών ή διαδήλωση και θα λαμβάνονται άμεσα νόμιμα μέτρα και οι συμμετέχοντες θα παραδίδονται στις ερευνητικές αρχές», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ΜΕΜΑ επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.
Ωστόσο, η οργάνωση των αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας «Κίνημα της 6ης Απριλίου», η οποία είχε την πρωτοβουλία για τις χθεσινές διαδηλώσεις καλεί σε μια δεύτερη ημέρα κινητοποίησης σήμερα. Η οργάνωση καλεί τους Αιγύπτιους, από τη σελίδα της στο Facebook, να συγκεντρωθούν στη μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
Περίπου 20.000 διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για τη φτώχεια, τη διαφθορά και την καταπίεση και εμπνευσμένοι από την πτώση του προέδρου της Τυνησίας, βγήκαν χθες στους δρόμους σε διάφορες αιγυπτιακές πόλεις ζητώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν στη διάρκεια της νύχτας και με δακρυγόνα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, κοντά σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μουμπάρακ παραιτήσου» ή «η Τυνησία είναι η λύση», χιλιάδες Αιγύπτιοι συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις σημαντικότερες από το 1977.
Αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας από τον Ιανουάριο του 1977, τότε που οι περικοπές στις επιδοτήσεις τροφίμων έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια εξέγερση που ταρακούνησε συθέμελα τη τότε κυβέρνηση του Anwar Sadat.
Εκείνος ο ξεσηκωμός τελείωσε μετά από τρεις μέρες συγκρούσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων διαδηλωτών. Οι φτωχοί όμως νίκησαν. Ο Sadat αναγκάστηκε να επαναφέρει τις επιδοτήσεις.
Οι τωρινές διαδηλώσεις στις πόλεις της Αιγύπτου δεν είναι τόσο αιματηρές όσο εκείνες του 1977. Όμως ούτε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιτών που βγήκαν στους δρόμους, όπως εκείνα των διαδηλωτών του 1977.
Αυτό που ζητάνε οι σημερινοί διαμαρτυρόμενοι είναι η αποχώρηση του προέδρου Hosni Mubarak, ο οποίος διαδέχθηκε τον Sadat μετά τη δολοφονία του το 1981.
Μπορεί οι αντίστοιχες διαδηλώσεις της Τυνησίας να οδήγησαν τον πρόεδρο Ben Ali στο να εγκαταλείψει όχι μόνο την ηγεσία αλλά και την ίδια τη χώρα, αλλά η Αίγυπτος, που αποτελεί το μεγαλύτερο αραβικό κράτος στο κόσμο, και που διαθέτει ιδιαίτερα αποτελεσματικές δυνάμεις ασφαλείας, είναι κάτι το διαφορετικό.
Παρόλα αυτά, οι διάφοροι αναλυτές, ακτιβιστές, αλλά και απλοί πολίτες, επιμένουν πως κάτι άλλαξε αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο. Το φράγμα έσπασε, και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, λένε.
Υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ της Αιγύπτου και της Τυνησίας, υπάρχουν όμως και κρίσιμες διαφορές. Για παράδειγμα, η ανεργία είναι υψηλή και στις δυο χώρες, όμως η Αίγυπτος έχει μια πολύ μικρότερη μεσαία τάξη απ ότι η Τυνησία. Και επίσης, η ισχύς του Αιγυπτιακού καθεστώτος δεν στηρίζεται απλά στην αστυνομία, όπως αυτή της Τυνησίας, αλλά και στον ισχυρό της στρατό. Στη Τυνησία, οι ένοπλες δυνάμεις βοήθησαν στην ανατροπή του Ben Ali, στην Αίγυπτο όμως παραμένουν πιστές στον Mubarak.
Και ενώ στην Τυνησία η διαφθορά ήταν μεν μεγάλη αλλά περιορίζονταν στον οικογενειακό κύκλο του προέδρου, η αντίστοιχη της Αιγύπτου καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι οποίοι έχουν πολλά να χάσουν αν τυχόν ανατραπεί το καθεστώς.
Οι απλοί όμως πολίτες συνεχίζουν να ελπίζουν. Όπως λένε, «Βγήκαμε στους δρόμους επειδή δεν φοβόμαστε. Κάθε μέρα όλο και πιο πολλοί έρχονται μαζί μας. Μπορεί να είμαστε ακόμη αδύναμοι, αλλά δυναμώνουμε μέρα με τη μέρα. Η επανάσταση έρχεται…».
S.A.(ΑΠΕ – Christian Science Monitor)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου