Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Λουτρό αίματος και χάος στην Αίγυπτο


  • Τουλάχιστον 20 νεκρούς άφησε η χθεσινη “Ημέρα Οργής” με πρωτοφανή καταστολή
  • Σε στενό κλοιό ο Μουμπάρακ διέλυσε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε “πρόοδο”
  • Στήριξη ΗΠΑ ακόμη και τώρα – Ο Ομπάμα ευχήθηκε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Είκοσι άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά τη χθεσινή “Ημέρα Οργής” κατά του επί 30 χρόνια προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάϊρο, στο Σουέζ και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μετά την προσευχή της Παρασκευής και παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν την σιδερένια καταστολή από το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Μουμπάρακ έδωσε εντολή να κατέβουν τανκς στους δρόμους. Βίντεο έδειχναν στρατιώτες μέσα από τα άρματα μάχης να πυροβολούν κατά του συγκεντρωμένου πλήθους.

Πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες, οι περισσότεροι από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν απευθύνει ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους. Σε διάγγελμα του ο Μουμπάρακ αρνήθηκε να παραιτηθεί και διέλυσε την κυβέρνηση. Τώρα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και πρόοδο.

Διάγγελμα Μουμπάρακ - Νέες διαδηλώσεις

Υπό το βάρος της πρωτοφανούς λαϊκής εξέγερσης ο Μουμπάρακ έβγαλε διάγγελμα. Αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά διέλυσε την κυβέρνησή του και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και πρόοδο. Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία: "Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.

Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο. Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν "τι βρίσκεται γύρω μας...τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας".

Η ομιλία Μουμπάρακ λίγο ωφέλησε στην εξομάλυνση της κατάστασης. Μετά το διάγγελμα νέα πλήθη ξεχύθηκαν στους δρόμους, καλώντας τον να παραιτηθεί.

Ευχές από Ομπάμα αλλά όχι καταδίκη

Σε δική του ομιλία αμέσως μετά, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον κάλεσε να κάνει τα λόγια για μεταρρυθμίσεις πράξη.“Καταστήσαμε ακόμη ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που να ικανοποιεί τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού” είπε ο Ομπάμα. “Είναι η απουσία τέτοιων μεταρρυθμίσεων που οδήγησε στην δυσαρέσκεια την οποία βλέπουμε” πρόσθεσε.

Πριν τον Ομπάμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απείλησε αναστολή της αμερικανικής βοήθειας στην Αίγυπτο, αν δεν σταματήσει η βία κατά των διαδηλωτών. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, κυρίως στρατιωτική βοήθεια.


http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_6147.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου