Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Τα σημερινά σενάρια αναδιάρθρωσης

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα αποφευχθεί, επανέλαβε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν. Ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεση της σε αυτό. Ο κ. Ρεν παραδέχθηκε ότι οι αγορές ανησυχούν, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό προτάθηκε η επιμήκυνση σε 7 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις του κ. Ρεν γίνονται σε μία περίοδο που αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) – που μετέχει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας – κ. Βολφ Κλιντς δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.
“Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση”, είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι “το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό “κούρεμά” τους”. Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής είπε: “Πιστεύω ότι θα δούμε μόνο μικρό “κούρεμα” για τους κατόχους ομολόγων – ίσως 20% – που δεν θα απαιτούσε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες”. Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η κυρία Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης. “Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν”, είπε η κυρία Βέντερ Ντι Μάουρο.
Μικρές οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters σε 50 οικονομικούς αναλυτές.  Συγκεκριμένα, μόλις το 15% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011. Πιο πιθανή θεωρείται η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, προοπτική που «βλέπει» το 45% των ερωτηθέντων.
ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
Με νέο αφιέρωμα στη διαχείριση του ελληνικού χρέους επανέρχεται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στο οποίο εκφράζεται η άποψη ότι τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, δεν επαρκούν. Επικαλούμενη πληροφορίες της από τη γερμανική κυβέρνηση, το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αρκεί για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, αφού εκτιμάται ότι σε μία τέτοια περίπτωση το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 9 δις ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρό σε σχέση με το σύνολο του χρέους.
Σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θέλει να διευρύνει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ζητήσει από τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε αυτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος θα προτιμούσε να περιμένει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται πλέον ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, είτε αυτό σημαίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, είτε εθελοντικό haircut, στο οποίο η Ελλάδα θα αποφάσιζε να επαναγοράσει ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη στην οποία τα εξέδωσε. Τέλος, η εφημερίδα καταλήγει ότι παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου θα γίνει «ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης», αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί τον Μάρτιο.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους στην Ελλάδα αφήνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία.
Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Γκουρία στο Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», τόνισε.
Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο και εκτίμησε ότι η σημερινή υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard & Poor’s θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου