To πρώτο χτύπημα της Γερμανικής κυριαρχίας στην οικονομία της Ελλάδας, αποκαλύπτει σήμερα η «Ημερησία». Όπως σας γράφαμε, μετά την αναδιάρθρωση του χρέους με επαναγορά ομολόγων, η Γερμανία είναι αυτή που θα καθορίζει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής. Από τις δαπάνες μέχρι τους μισθούς και της συντάξεις.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελέτησαν τα μισθολόγια που ισχύουν σε άλλες χώρες με στόχο να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο από τα μέσα της χρονιάς.
Εκ του θαύματος, αυτό που προκρίθηκε είναι το γερμανικό μοντέλο, χωρίς φυσικά να φτάσουμε στο ύψος των μισθών τους. Δε θα υπάρχουν επιδόματα, θα θεσμοθετηθούν επτά εισαγωγικά κλιμάκια αναλόγως των προσόντων των υπαλλήλων, αξιολόγηση, πριμ ευθύνης και παραγωγικότητας και εξέλιξη σε τρεις φάσεις Όπως αναφέρει η εφημερίδα «η φιλοσοφία του υπουργού Eσωτερικών είναι «όλες οι αμοιβές να ανέβουν στο τραπέζι και να είναι το λιγότερο αξιοπρεπείς, ώστε να αποκαταστηθεί το κύρος της διοίκησης και να ενισχυθεί το αίσθημα της δημόσιας υπηρεσίας στους λειτουργούς της».
Ως το πλέον αξιόπιστο, αξιοκρατικό και διαφανές στην κυβέρνηση θεωρούν το γερμανικό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών. Ο μισθός στην Ελλάδα θα είναι όμως 30% έως 50% χαμηλότερος απ’ ότι στη Γερμανία και φανταστείτε με τις τιμές που έχουμε εδώ και με την αδυναμία της χώρας να παράγει τι έχει να γίνει. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι νέοι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται με το νέο καθεστώς, ενώ για τους παλιούς θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής και μετά θα πέσει το μεγάλο μαχαίρι.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι Γερμανοί θεωρούν ότι στο δημόσιο παίρνουν υψηλούς μισθούς και πρέπει να κοπούν. Τους παρουσίασε και η κυβέρνηση τα ρετιρέ, δεν ήθελαν και πολλοί οι Γερμανοί να κόψουν τα πάντα.
Αν ισχύει όντως το σενάριο του γερμανικού μοντέλου στη δημόσια διοίκηση τότε μιλάμε για την πρώτη εφαρμογή της οικονομικής διακυβέρνησης Made in Germany, με ή χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου