Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Το χάος συνεχίζει να βασιλεύει στην Τυνησία

Το χάος συνεχίζεται στη Τυνησία, παρά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου και την ανάληψη της εξουσίας από  νέα προσωρινή κυβέρνηση. Η αστυνομία σήμερα προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ σημειώθηκαν περιστατικά πυροβολισμών, και εμπρησμών κτιρίων στη πρωτεύουσα.
Ο πρώην αρχηγός των δυνάμεων ασφαλείας Ali Seriati και ο υπαρχηγός του συνελήφθησαν, και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνομωσία και υπονόμευση της ασφάλειας του κράτους, αφού όπως λέγεται «προκάλεσαν  πολιτική αταξία, δολοφονίες, και λεηλασίες».
Μάλιστα, χθες το βράδυ  σημειώθηκε και μια μάχη γύρω από το προεδρικό παλάτι. Ο στρατός και η νεοσυσταθείσα  μονάδα της προεδρικής φρουράς κατάφερε και απέκρουσε επίθεση ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων, πιστών στον Ben Ali, που εμφανίστηκαν ξαφνικά μέσα από ένα δάσος.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών  Hillary Clinton κάλεσε την νέα κυβέρνηση της Τυνησίας να αποκαταστήσει τη τάξη, και της ζήτησε να βρει τρόπους για να αντιμετωπισθούν οι υποβόσκουσες συνθήκες που δημιούργησαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και που οδήγησαν σε ταραχές, όπως είναι η φτώχεια και η ανεργία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού State Department PJ Crowley, οι διαρροές της ιστοσελίδας WikiLeaks, που περιέγραφαν τις καταχρήσεις και τον πολυτελή βίο του πρώην προέδρου Zine El Abidine Ben Ali και της οικογένειάς του, δεν είναι αυτό που πυροδότησε τη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία. Απαντώντας σε διάφορους διεθνείς σχολιαστές, που χαρακτήρισαν τις εξελίξεις στη Τύνιδα ως μια επανάσταση της WikiLeaks, ο Crowley ανταπαντά πως «Δεν πρόκειται για επανάσταση της WikiLeaks, ο λαός της χώρας γνώριζε από καιρό για τη διαφθορά, και είναι ο μόνος που οδήγησε τις δραματικές εξελίξεις».
AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου