Ο Halfon είναι μέλος μιας διπλωματικής αποστολής του Βρετανικού Κοινουβουλίου που επισκέπτεται την ημι-αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν εδώ και μια εβδομάδα.Στο Ιστολόγιο του καταγράφει: Εφτασα στο Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ σήμερα το απόγευμα, ως μέρος της βρετανικής αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου προσκεκλημένος της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν .
Το Κουρδιστάν είναι ένα ανεξάρτητο κράτος στο Ιράκ και έχει τη δική του κυβέρνηση. Πέτυχε την πλήρη ανεξαρτησία του το 1992 - μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου (όταν ο Σαντάμ εισέβαλε στο Κουβέιτ). Από το 1999 χρονιά που έληξε και ο Εμφύλιος Πόλεμος μετά από σειρά ετών ( εν μέρει χάρη και στις προσπάθειες της αμερικανίδας υφυπουργός Madeleine Albright) έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην δημοκρατική μετεξέλιξη του τόσο σε πολιτικό,όσο σε κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο.
Το Κουρδιστάν διενεργεί εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, οι βουλευτές εκλέγονται με ψηφοφορία με λίστα κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Κουρδικό Λαό, διαθέτει Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο οι δικαστές επιλέγονται από τον πρόεδρο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει προηγουμένως και ή έγκριση του Κοινοβουλίου . Το κράτος είναι ένα κοσμικό μουσουλμανικό έθνος, προοδευτικό όμως καθώς είναι ανεκτικό έναντι των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων -ειδικότερα. των Χριστιανών .
Ως δείγμα της προοδευτικότητας του θεωρεί την ύπαρξη εβραικής συνοικίας στην πόλη της Sulaimani κάτι που καμιά άλλη μουσουλμανική χώρα της Μέσης Ανατολής δεν διαθέτει.
Παρομοίασε την θηριωδία εις βάρος των Κούρδων της Halabja, όπου 5,000 Κούρδοι πολίτες αποτέλεσαν θύμα επιθέσεων με χημικά όπλα ,(συνολικά υπολογίζεται ότι από τις χημικές επιθέσεις του Ιρακινού στρατού στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπό τις διαταγές του Ali Hassan al-Majid- Χημικού Ali,αξιωματούχου του Σαντάμ Χουσεΐν -πάνω απο 182.000 Κούρδοι έχασαν την ζωή τους) με αυτό του ολοκαυτώματος των Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία .,
Επεσήμανε το γεγονός ότι έχει χάσει μέλη της οικογένειας του στο Εβραϊκό Ολοκαύτωμα της ναζιστικής Γερμανίας και δεσμεύτηκε πώς θα εργαστεί σκληρά με άλλους Βρετανούς συναδέλφους του ώστε να αναγνωριστεί η σφαγή της Halabja, ως "γενοκτονία".
"Μετά το 1945, η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε δεσμευτεί πώς γενοκτονία δεν θα συμβεί ξανά", δήλωσε ο Halfon. "Αλλά το 1988 το επέτρεψε ξανά."
Η επίσκεψη της Βρετανική διπλωματικής αντιπροσωπείας αποτελεί δείγμα πως οι Κούρδοι του Ιράκ ,μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, χαίρουν υψηλής εκτίμησης σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η ακμάζουσα οικονομία του Κουρδιστάν την οποία και χαρακτήρισε ο Nadhim Zahawi (βουλευτής και αυτός του Συντηρητικού Κόμματος και μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας), ως οικονομικό θαύμα.
Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν εκτιμά πως τα αποθέματα της σε πετρέλαιο είναι της τάξης των 45 δισ. βαρέλια, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των 143 δισεκατομμυρίων του Ιράκ βαρέλια.
Αν και υπάρχουν 45 διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην κουρδική Περιφέρεια ο αριθμός των Βρετανικών Εταιριών είναι μόνο πέντε. Ενας από τους στόχους της επίσκεψης είναι ήταν να αυξηθούν οι επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κουρδιστάν και να αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών με την Ημιαυτόνομη περιοχή.
Ένα από τα αρχικά βήματα, δήλωσε ο Λόρδος Clement-Jones θα προσπαθήσουμε να είναι και η καθιέρωση της έκδοσης θεωρήσεων στο βρετανικό προξενείο της Erbil ,στους Κούρδους εκείνους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο
Το Σάββατο μία ώρα μετά την μετάδοση της συνέντευξης των Βρετανών Βουλευτών, οι New York Times δημοσίευσαν μια λίστα των κορυφαίων διεθνών τουριστικών προορισμών για το 2011 – και το Κουρδιστάν έχει σε αυτή την λίστα αύξων αριθμό 34 .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου