Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Και ο Leonardο da Vinci, γκέι;

Λύθηκε επιτέλους το μυστήριο γύρω από το περίφημο χαμόγελο της Τζιοκόντας. Η κυρία δεν ήταν κυρία.
Η Mona Lisa δεν είναι το πορτρέτο της συζύγου ενός εμπόρου, αλλά αποτελεί την απεικόνιση ενός νεαρού πανέμορφου αγοριού, που στην αρχή ήταν βοηθός και στη συνέχεια εραστής του μεγάλου Leonardο da Vinci.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο ειδικός της τέχνης Silvano Vinceti, επικεφαλής μιας ιταλικής ερευνητικής ομάδας, που πιστεύει πως ο διάσημος πίνακας βασίζεται στον νεαρό Gian Giacomo Caprotti.
Αρκετά από τα έργα του da Vinci, συμπεριλαμβανομένων και δυο πινάκων (του Ιωάννη του Βαπτιστή και του Ενσαρκωμένου Αγγέλου), βασίζονται στο θηλυπρεπές πρόσωπο και στα σγουρά μαλλιά του νεαρού Caprotti, λέει ο Vinceti. Μάλιστα, όπως επιμένει,  μοιάζουν αρκετά με το πρόσωπο της Mona Lisa.
Ο πιτσιρικάς Caprotti έγινε βοηθός του da Vinci στην ηλικία των δέκα ετών, και έζησε με τον καλλιτέχνη επί είκοσι ολόκληρα χρόνια. Είχε το παρατσούκλι Salai (διαβολάκος), και είχε ποζάρει για αρκετά ερωτικά σκίτσα του da Vinci.
Όπως ισχυρίζεται ο Vinceti. «ο Salai ήταν πανέμορφος και πολύ πιθανόν να ήταν εραστής του Leonardo. Ήταν το αγαπημένο του μοντέλο, και σίγουρα υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά του στον πίνακα της Mona Lisa».
Πολλοί όμως θεωρούν τα παραπάνω «αβάσιμα», αν και αρκετοί κριτικοί έχουν κατά καιρούς εντοπίσει ανδρικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο της Mona Lisa, ενώ έχει κυκλοφορήσει και η θεωρία πως ο πίνακας ήταν τελικά μια αυτοπροσωπογραφία.
The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου