Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Άρχισαν τα όργανα και στο Μαρόκο


Το κύμα διαμαρτυρίας που πλημμυρίζει της Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, έφτασε τελικά και στο Μαρόκο, όπου σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Κάποιοι εκτιμούν πως το πλήθος  των διαδηλωτών ήταν περίπου 5.000, και όλοι τους απαιτούσαν, μεταξύ άλλων,  κυρίως ένα νέο Σύνταγμα.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, η βελτίωση του συστήματος υγείας, και η ανακούφιση από το αυξημένο κόστος ζωής, ήταν τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, που παρέμειναν ειρηνικοί καθ όλη τη διάρκεια των συγκεντρώσεων.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν τυνησιακές και αιγυπτιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της απολυταρχίας και κατηγορώντας το ισχύον Σύνταγμα της χώρας ως «εργαλείο δουλείας».
Οργανώτρια των σημερινών συλλαλητηρίων είναι μια ομάδα που αποκαλείται το Κίνημα της 20ης Φεβρουαρίου, και ως μέσο κινητοποίησης χρησιμοποίησε το Facebook, στο οποίο έχει 19.000 φίλους.
Παρόλο που το πολιτικό σύστημα του Μαρόκου είναι η συνταγματική μοναρχία, και διαθέτει εκλεγμένο κοινοβούλιο, ο βασιλιάς διατηρεί ενισχυμένες εξουσίες όπως το δικαίωμα διάλυσης της βουλής, του ορισμού κρατικών αξιωματούχων, και της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Πολλοί Μαροκινοί θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και πως η φωνή τους δεν ακούγεται.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη παραίτηση του πρωθυπουργού, αλλά δεν ακούστηκε τίποτα εναντίον του μονάρχη. Σε παρόμοιες πορείες που οργανώθηκαν σε άλλες πόλεις, το κλίμα δεν ήταν τόσο ήρεμο, και σημειώθηκαν κάποια επεισόδια, όπως στο Μαρακές, όπου κάηκαν καταστήματα.
S.A.-Al Jazeera, AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου