Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το Al Jazeera έρχεται στα Βαλκάνια - Τί συμβαίνει;


Το νέο κανάλι Al Jazeera Balkans του αραβικού δικτύου Al Jazeera, του οποίου η επίσημη έναρξη είχε ανακοινωθεί για τον Ιανουάριο του 2011, θα ξεκινήσει τις μεταδόσεις του έως τις 6 Απριλίου του 2011, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα μία καθυστέρηση αφού αρχικά το κανάλι ήταν να ξεκινήσει τον Οκτώβριο που πέρασε.
Η περιφερειακή έδρα του Al Jazeera Balkans θα είναι το Σεράγεβο, ενώ στοχεύει στην παροχή πληροφοριών στους θεατές ολόκληρης της περιοχής, δηλαδή της Βοσνίας, της Κροατίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, στην τοπική γλώσσα.
Ο σταθμός θα είναι διαθέσιμος στα μεγαλύτερα καλωδιακά δίκτυα της περιοχής, σε δορυφορικές πλατφόρμες και στην επίγεια ψηφιακή. Το κανάλι σκοπεύει να απασχολεί περίπου 40 δημοσιογράφους από την περιοχή, κυρίως από την Βοσνία, Κροατία και Σερβία.
Στόχος του νέου καναλιού είναι να ξεπεράσει το CNN σε τηλεθέαση και να θέσει νέες επαγγελματικές προδιαγραφές στην κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ στην περιοχή των Βαλκανίων.
Το ζητούμενο, από τον ερχομό και την εγκατάσταση του Al Jazeera στα Βαλκάνια, είναι ποιος λόγος οδηγεί σε αυτή την εξάπλωση του γνωστότατου τηλεοπτικού κολοσσού. Είναι γνωστό πως το Al Jazeera είχε μεταφερθεί στη Βαγδάτη λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος εκεί. Επίσης, γνωστό είναι πως δημιουργεί "έδρες" σε σημεία υψίστου ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος...
Άρα, για ποιόν λόγο έρχεται στα Βαλκάνια;
Είναι γνωστό πως πολύ σύντομα μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις πρόκειται να συμβούν στα Βαλκάνια και τα Σκόπια προβάλουν ως το κράτος που θα σύρει πρώτο τον χορό, αφού ο Γκρούεφσκι (ζώντας τελευταία "μέρες Καραμανλή") δεν "τραβάει" και έχει αποφασιστεί η απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ.
Η αναθέρμανση - έξαρση των εθνικιστικών κινήσεων από πλευράς Αλβανών σημειώνεται επίσης ως κυρίαρχο σημείο που προφανώς θα δράσει ως καταλύτης για τις όποιες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Με αυτά ως δεδομένα, αλλά και με μία Ελλάδα που είναι σε κατάσταση βρασμού, με σωρεία πρακτόρων διαφόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών, με άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών και ισλαμιστών, με πρόσφατη την σύλληψη ισλαμιστή τρομοκράτη στην Αθήνα και με πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που είναι περισσότερο ασταθές και από εκκρεμές, η μετακίνηση του Al Jazeera στα Βαλκάνια, αποτελεί μάλλον οιωνό εξελίξεων που κάποιοι επιθυμούν, για να μπορέσουν να επιβάλουν τα γεωπολιτικά, τα πολιτικά και τα οικονομικά τους σχέδια...
Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου