Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Γκρούεφσκι: Είχαμε δεχθεί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»


Την πρόταση ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» είχε αποδεχθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως ο ίδιος χθες Κυριακή – πρόταση όμως που είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά.
Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είχε αποδεχτεί τη συγκεκριμένη πρόταση είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκρούεφσκι αναγνωρίζει δημόσια ότι η κυβέρνηση του είχε αποδεχτεί την πρόταση.
Την πρόταση είχε υποβάλει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2008.
«Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας(Σκόπια)” και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή τηςΣυνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ‘ αυτήςΑποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή τηνπρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμαώστε οι πολίτες να εκτιμήσουνανείναι καλή ή όχι πρόταση», δήλωσε σχετικά ο κ. Γκρούεφσκι.
Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην οποία ο κ.Μιλόσοσκι αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ απόδέχτηκε, κατά το παρελθόν, κάποιες από τις προτάσεις του κ.Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μεταξύ αυτών και την πρόταση του μεσολαβητή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.
Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη πρόταση του κ.Νίμιτς είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ  και τότε ο Αμερικανός διπλωμάτης επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Γκρούεφσκι υποστηριξε εξάλλου ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν: «Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν είκοσι χρόνια και ως εκ τούτου, μία προεκλογική περίοδος των δύο μηνών, λίγο-πολύ δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στις συνομιλίες για το όνομα. Εμείς και σ’ αυτούς τους δύο μήνες θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στις συνομιλίες, προσπαθώντας να επιτύχουμε πρόοδο ή να καταλήξουμε σε λύση», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου