Αυτό που συμβαίνει με το πετρέλαιο και τις απίστευτες τιμές που έχει πιάσει στη διεθνή αγορά, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια στην Ελλάδα. Δε μας έφταναν τα Μνημόνια της κυβέρνησης, έπρεπε να βρεθούμε και αντιμέτωποι με την κρίση στη Λιβύη, την τέταρτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη. Οι δραματικές εξελίξεις στη Τζαμαχιρίγια έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου με αποτέλεσμα και στην Ελλάδα τα καύσιμα να είναι απλησίαστα. Σε πολλά βενζινάδικα η τιμή της αμόλυβδης έχει πιάσει το 1,80 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει γίνει πανάκριβο ενώ την ανηφόρα έχουν πάρει και οι τιμές διάφορών προϊόντων. Βάλε και λίγη ελληνική κερδοσκοπία και θα καταλάβει κανείς ότι τα καύσιμα έχουν πάρει φωτιά.
Μέσα στη φτώχεια του λοιπόν ο Ελληνας καλείται να αντιμετωπίσει κι αυτή την κατάσταση στην Ανατολία η οποία είναι και απρόβλεπτη. Αν συνεχιστεί το ράλι του πετρελαίου τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας που ήδη πλήττεται από τη σφοδρή κρίση. Τι κάνει, όμως, μια σοβαρή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο γεγονός; Παρεμβαίνει ή περιμένει πότε ο Καντάφι θα πέσει για να ξαναπέσουν και οι τιμές του μαύρου χρυσού;
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση απλά παρακολουθεί και δε μιλά. Όχι ότι φταίει που η Λιβύη έχει τυλιχθεί στις φλόγες και επικρατεί εμφύλιος σπαραγμός. Φταίει όμως διότι ένα μεγάλο μέρος της τιμής της βενζίνης οφείλεται στις απανωτές αυξήσεις του ειδικού φόρου καυσίμων. Το έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Αν κι αυτό αμφισβητείται αφού έπεσε σημαντικά η κατανάλωση.
Τώρα, όμως, που η Λιβύη αδειάζει τις τσέπες των Ελλήνων γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση σε μείωση των φόρων στο πετρέλαιο ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα; Αφού κάθε φορά που οι τιμές αυξάνονται ταυτόχρονα αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους από τους φόρους, γιατί λοιπόν δεν προχωρά σε μια πιο φιλολαϊκή πολιτική; Όχι τίποτε φοβερό δηλαδή, απλά να παίρνει λιγότερα από τις τσέπες των φορολογούμενων.
Αλλά, εκεί στην κυβέρνηση αγρόν αγοράζουν, ο δε υπουργός για τις τιμές, Μ. Χρυσοχοϊδης, έχει να εμφανιστεί από τότε που έπιασε… όχι την ακρίβεια αλλά τον Επαναστατικό Αγώνα.
Που και που ο κ. Παπακωνσταντίνου χρειάζεται να αφήσει τα Μνημόνια και να ασχοληθεί με την πραγματική οικονομία, την καθημερινότητα του πολίτη δηλαδή που του την έχει συνθλίψει η οικονομική κρίση, οι λάθος επιλογές και τώρα και ο Καντάφι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου