Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγή «καθεστώτος» στην Ιρλανδία


Στις χθεσινές εκλογές της Ιρλανδίας, ελάχιστοι πρέπει να ήταν αυτοί που παρέμειναν οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail. Και αν υπήρχαν τέτοιοι, δεν το έδειξαν στη κάλπη.
Τα τελικά αποτελέσματα δεν είναι ακόμη γνωστά, αλλά όλα τα exit polls προβλέπουν πανωλεθρία για την ιρλανδική κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, που θεωρείται από τα πιο πετυχημένα της Ευρώπης, αφού ήταν στην εξουσία τα 60 από τα τελευταία 80 χρόνια. Τελευταία μάλιστα, κυβερνούσε από το 1997 έως και σήμερα.
«Από πλευράς εκλογικού σώματος, η επιθυμία να απομακρυνθεί από τη κυβέρνηση το Fianna Fail, ήταν τεράστια», λέει ο καθηγητής και πολιτικός αναλυτής Alan Barrett.
Ή όπως λέει η 20χρονη πωλήτρια  Paula Sheary, «Μας απογοήτευσαν. Το μόνο που έφεραν ήταν η πλεονεξία. Πολύ πλεονεξία».
Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Fianna Fail Brian Cowen, που παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, μετατράπηκε σε μισητό σύμβολο των πολιτικών εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στη κρίση που υφίσταται, και στη φτώχεια από την ευμάρεια που απολάμβανε.
Η ανεργία ανήλθε στο 13.8%, ενώ  το 2005 ήταν μόλις 4.2%. Οι δημόσιες δαπάνες περικόπηκαν αγρίως και επανειλημμένως από το 2008, το έλλειμμα ανέβηκε στο 14.3%, και οι τελευταίες προβλέψεις υπολογίζουν πως 100.000 άνθρωποι θα μεταναστεύσουν τα επόμενα χρόνια, από μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 4.3 εκατομμύρια. Ο λογαριασμός των τραπεζών, που δοκιμάζονται σκληρά, μπορεί στο τέλος να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια οικονομία με ένα ΑΕΠ της τάξης των 160 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η στεγαστική φούσκα, που οδήγησε στο μπάμ, έσκασε μαζί με τις τράπεζες που παρείχαν τα δάνεια που την προκάλεσαν. Τον περασμένο Νοέμβριο η χώρα αναγκάστηκε να δεχτεί ένα ταπεινωτικό πακέτο διεθνούς οικονομικής βοήθειας ύψους €67.5 δισ. που την έβαλε σε ένα οδυνηρό πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας, διάρκειας τεσσάρων ετών. Το εν λόγω πακέτο συνοδεύτηκε με τόσο δυσμενή και επαχθή επιτόκια, που αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα δανεικά.
Πολλά από αυτά τα προβλήματα τα προκάλεσε η κυβέρνηση, με τις λανθασμένες αποφάσεις της. Όπως λέει ο καθηγητής Diarmaid Ferriter, «υπήρξε απόλυτη απουσία ηγεσίας στην Ιρλανδία». Όσο για το κόμμα Fianna Fail, «κατάφερε να αποξενώσει κάθε τομέα της κοινωνίας μας», λέει.
Τα πρώτα exit polls που έγιναν για την ιρλανδική κρατική τηλεόραση, δίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό  Fine Gael, το 36.1% των ψήφων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από όλα τα άλλα κόμματα, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε συνεργασία με το πιο κεντρώο κόμμα των Εργατικών, που ακολουθεί με 25.1% των ψήφων.
Εντωμεταξύ, το Fianna Fail φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να μη ξεπερνά το 15.1%, ενώ το 2007 είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 42%.
Αν τελικά κερδίσει το Fine Gael, ο αρχηγός του Enda Kenny, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1975, και έχει διατελέσει υπουργός τουρισμού και εμπορίου στη δεκαετία του 1990.
Αν και το Fine Gael συγγενεύει ιδεολογικά και πολιτικά με το Fianna Fail, ο Enda Kenny έχε καταφέρει να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης, και να ηγηθεί του κύματος της οργής και της αηδίας που κυρίευσε τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

S.A.-NY Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου