Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι


Χιλιάδες νεκροί και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του λουτρού αίματος στις μεγάλες πόλεις της Λιβύης, ενώ την ίδια στιγμή κερδίζουν έδαφος οι διαδηλωτές. Στα ανατολικά της χώρας, στη Βεγγάζη και στο Τομπρούκ, πλήθη διαδηλωτών υψώνουν τις προ Καντάφι σημαίες της Λιβύης και γιορτάζουν την «απελευθέρωση».
Στην πρωτεύουσα, ωστόσο, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες.
Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες εγκαταλείπουν τον Καντάφι.
Αγώνας για τον επαναπατρισμό των ξένων υπηκόων με αεροπλάνα και πλοία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίως Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα- ετοιμάζονται να βρεθούν μπροστά σε τεράστιο κύμα προσφύγων..

Ο Καντάφι είναι σε απόγνωση, και η απελπισία που αισθάνεται, τον κάνει όλο και πιο σκληρό. Τώρα καλεί χιλιάδες μισθοφόρους και ιδιώτες σεκιουριτάδες, να καταπνίξουν την εξέγερση που σφίγγει τον κλοιό γύρω του. Αυτή η κίνηση είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ  ενόπλων και διαδηλωτών, που όμως δηλώνουν ανένδοτοι στα αιτήματά τους.
Ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης έχει δημιουργήσει μια σημαντική ένοπλη μονάδα πιστών υποστηρικτών  του, που τη διοικούν οι γιοι του, και που αποτελείται από μέλη της φυλής του, Αφρικανούς μισθοφόρους, και αφοσιωμένους οπαδούς του, χωρισμένους σε ομάδες που τις αποκαλούν επαναστατικά συμβούλια. Πολλές από αυτές περιπολούν στους δρόμους, με άνδρες οπλισμένους με πολυβόλα. Έχουν μάλιστα στηθεί και πολλά σημεία ελέγχου, στελεχωμένα από βαριά οπλισμένους άνδρες, που ελέγχουν τη κύρια διαδρομή προς την πρωτεύουσα.
Αρκετές πόλεις βρίσκονται ήδη υπό των έλεγχο των διαδηλωτών, αλλά η μεγάλη τελική μάχη θα δοθεί στη Τρίπολη.
Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των νεκρών είναι πάνω από 400, ενώ περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει με κάθε μέσο τη χώρα, κυρίως προς την Αίγυπτο.
NY Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου