Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον Γιώργο, και στέλνει τον βοηθό της Χίλαρυ


Philip Gordon - Hillary Clinton
Δεν μπορούσε να έλθει τελικά η Χίλαρι, όπως είχε υποσχεθεί τηλεφωνικά στο Γιώργο, και στέλνει τώρα τον βοηθό της για τα Ευρωπαϊκά Φιλ Γκόρντον. Ο Φιλ θα φθάσει στην Αθηνά προς τα τέλη της εβδομάδας που έρχεται και πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή του Καυκάσου για ενεργειακά ζητήματα. Μεταξύ των χωρών που θα επισκεφθεί εκεί είναι και το Αζερμπαϊτζάν του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών Μαμαντιάροφ βρίσκεται, παρεμπιπτόντως, στην Αθήνα για ενεργειακές συνομιλίες.
Οι Αμερικανοί , πάντως, ανησυχούν για το Γιώργο γιατί όπως λέγεται, αυτός επιδεικνύει σημεία κατάθλιψης και θέλουν να τον ενισχύσουν πολιτικά. Ενδεικτικό του συγκεκριμένου ενδιαφέροντος των Αμερικανών για τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι και το γεγονός πως, κατά τους γνωρίζοντες, η επίσκεψη Γκόρντον στην Αθήνα αποβλέπει στο να ενισχύσει την πολιτική εικόνα του Γιώργου η οποία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω προσωπικών του λαθών.
Επ’ αυτού υπενθυμίζεται η περίπτωση της προγραμματισθείσας επίσκεψης του στην Αίγυπτο, η οποία ακυρώθηκε πριν προλάβει καν να ανακοινωθεί – λόγω κακής συνεννόησης με τους Αμερικανούς - με αποτέλεσμα να γίνει ρεζίλι στους Ευρωπαίους, στους  οποίους εμφανίστηκε και τους είπε ότι πάει σαν μεσολαβητής στο Κάιρο. Αυτοί τον κοίταξαν με συμπόνοια του είπαν “καλή τύχη”, και στη συνέχεια αλληλοκοιτάχτηκαν με νόημα, αναρωτηθέντες, προφανώς, αν πράγματι αισθάνεται καλά. “Τον Ρομπάι ( τον Πρόεδρο της Ένωσης) γιατί τον έχουμε”, τόλμησε ένας εξ αυτών, όταν ο Γιώργος είχε απομακρυνθεί από το δωμάτιο. Οι άλλοι γύρισαν και τον κοίταξαν με συγκαταβατικότητα γιατί ήταν σχετικά νέος στην ομάδα, και δεν ήξερε την “περίπτωση” του Γιώργου.
Το γεγονός, τώρα, ότι ο Γκόρντον έρχεται βασικά για να “δει”  τον Γιώργο υποστηρίζεται επίσης απο το ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν μεταβαίνει στην Τουρκία, κατά την περιοδεία του, που θα ταν ένας λογικός σταθμός για τη συζήτηση των εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και για λόγους ισορροπιών. Έρχεται να δει, ιδίοις όμασι, το τι ακριβώς συμβαίνει και αν είναι τα πράγματα όπως τους τα περιγράφει η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθηνα: Τραγικά..
Το τι συμπεράσματα θα βγάλει ο Γκόρντον από την παρουσία του στην Αθήνα θα φανεί σύντομα. Εκείνο που είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης, για τους Αμερικανούς, είναι πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός “τάχει σκούρα, και αναζητεί διεξόδους”…
Ειδικού Συνεργάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου