Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Φρίκη και τρόμος στη Λιβύη με τον Καντάφι να καταρρέει



Ένα ένα τα κυβερνητικά στελέχη εγκαταλείπουν τον συνταγματάρχη Gaddafi. Το δεξί του χέρι και δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος, Abdel Fatah Yunes al – Abidi, ο έμπιστος υπουργός Εσωτερικών, υπέβαλε την παραίτησή του και εντάχθηκε στο μέτωπο των εξεγερθέντων...

Η εξέλιξη αυτή είναι χαρακτηριστική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου ο αναμφισβήτητος έως και πριν από μία εβδομάδα ηγέτης της απομονώνεται κάθε ημέρα και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά το διάγγελμα της Τρίτης.

Ο Muammar Gaddafi χαρακτήρισε τους εξεγερθέντες «ναρκομανείς και κατσαρίδες», ενώ ζήτησε τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, καλώντας τους οπαδούς του «να καθαρίσουν τη Λιβύη σπίτι με σπίτι».

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Franco Frattini, μίλησε για τουλάχιστον 1.000 νεκρούς στις τάξεις των εξεγερθέντων και για «βιβλικής κλίμακας έξοδο ξένων και Λίβυων πολιτών από τη χώρα».

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιέζουν για πλήρη απομόνωση του καθεστώτος και εφαρμογή οικονομικού εμπάργκο. Μαρτυρίες από διάφορα σημεία της χώρας κάνουν λόγο για σφαγή πολιτών και για ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ελεύθερων σκοπευτών.

Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί τις περιοχές της Λιβύης που έχουν καταληφθεί από τους εξεγερμένους (τρίχρωμη σημαία) αλλά και τις πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Gaddafi (πράσινη σημαία). Με ερωτηματικό σημειώνονται οι περιοχές όπου δεν έχει μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί εάν βρίσκονται υπό την κυριαρχία του καθεστώτος ή έχουν πέσει στα χέρια των διαδηλωτών

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέφεραν την πληροφορία ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης εμφανίζεται έτοιμος να προκαλέσει δολιοφθορές στις πετρελαιοπηγές της χώρας του.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου