Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Θα γίνουμε όλοι Ιρλανδοί


Τι σχέση μπορεί να έχει η Ιρλανδία με την Ελλάδα, θα αναρωτιόντουσαν πολλοί πριν από μερικούς μήνες. Ούτε κοκκινοπρόσωποι είμαστε, ούτε μαύρες μπύρες πίνουμε, ούτε τον ίδιο καιρό έχουμε, γενικά είμαστε άλλες ράτσες. Ήρθε όμως η κρίση και τα Μνημόνια και μας έκαναν κι εμάς Ιρλανδούς κι αυτούς Έλληνες. Απόβλητοι της  Ευρώπης, καταχρεωμένοι και με κυβερνήσεις ίδιες, που μας έφεραν το Μνημόνιο και ο κόσμος πεινάει. Ξαφνικά γίναμε ίδιοι, παλεύουμε να πούμε στους Ευρωπαίους ότι έχουμε και αξιοπρέπεια εκτός από χρέη.
Από χθες, όμως έχουμε και κάτι άλλο επίσης κοινό και πολύ σημαντικό. Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση του Μνημονίου έφαγε τέτοιο ξεγυριστό εκλογικό χαστούκι που θα το θυμάται χρόνια. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Μνημονίου είναι υπό προθεσμία μέχρι να γίνουν οι πρόωρες εκλογές. Όσο κι αν κάποιοι αβαντάρουν με δημοσκοπήσεις η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπανδρέου πνέει τα λοίσθια, τα πολιτικά για να μην παρεξηγηθούμε.
Στην Ιρλανδία ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν “αναγνώρισε” τη βαριά εκλογική ήττα του κόμματός του, του Fianna Fail.”Ως δημοκράτες, αποδεχόμαστε το  αποτέλεσμα” των εκλογών, δήλωσε ο Μπράιαν Κόουεν, μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE. “Το αναγνωρίζουμε” πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του ιρλανδικού αντιπολιτεύομενου κόμματος Fine Gael διεκδίκησε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας πως του δόθηκε η εκλογή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.
“Αυτή η χώρα έδωσε στο κόμμα μου μαζική έγκριση προκειμένου να παράσχει μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του Φίνε Γκαέλ, Έντα Κένι, από την εκλογική του περιφέρεια στη δυτική Ιρλανδία. όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει το 36%, το Εργατικό κόμμα γύρω στο 20% και το πρώην κυβερνών κόμμα 15%.
Ο κόσμος έδειξε την οργή του για την κατάρρευση της οικονομίας και την προσφυγή στο ΔΝΤ την οποία οι Ιρλανδροί θεωρούν ταπεινωτική.
Η μόνη διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι στην Ιρλανδία ο πρώην πρωθυπουργός
ευθύνεται ολοκληρωτικά για την οικονομική κατάρρευση. Εδώ ο κ. Παπανδρέου έχει βαρύτατες ευθύνες κυρίως για τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στο Μνημόνιο και ότι επακολουθεί.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κυβερνήσεις που φέρνουν Μνημόνια και οικονομικά δεινά δε γλιτώνουν αργά ή γρήγορα. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας θα γίνει και στην Ελλάδα πράξη, πολύ σύντομα. Τότε που θα γίνουμε όλοι Ιρλανδοί και θα δώσουμε ένα  15% το ΠΑΣΟΚ.
Αριστερός Ψάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου