Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Καντάφι:«Ο Μπιν Λάντεν χειραγωγεί το λαό»


Στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους υποστηρικτές του επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι, τονίζοντας ότι έχει μόνο «πνευματική εξουσία».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Καντάφι είπε ότι οι νέοι παίρνουν ναρκωτικά και πίνουν αλκοόλ προκειμένου να προκαλέσουν «καταστροφή και σαμποτάζ».
«Ο Μπιν Λάντεν… αυτός είναι ο εχθρός που που χειραγωγεί το λαό», δήλωσε.
Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες τεσσάρων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, τους οποίους  αποκάλεσε «παιδιά της Λιβύης».
Αναφερόμενος στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ζαουίγια, μία πόλη 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, ο Λίβυος ηγέτης έκανε λόγο για «φάρσα». «Αυτό που συμβαίνει στη Ζαουίγια είναι φάρσα… Οι λογικοί άνθρωποι δεν συμμετέχουν σε τέτοια φάρσα».
«Εχω μόνο πνευματική εξουσία», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι σαν την Αίγυπτο και την Τυνησία, καθώς ο λαός μπορεί να αποφασίσει την τύχη του μέσω των λαϊκών επιτροπών.
Ο Καντάφι έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης και πνίγει τη χώρα του στο αίμα επιχειρώντας να κρατήσει την Τρίπολη και τις πόλεις στα δυτικά. Σφοδρές μάχες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων πιστών στο καθεστώς μαίνονται στην πόλη Αλ Ζαουίγια, κοντά στη λιβυκή πρωτεύουσα. Διαδηλωτές έχουν επίσης αναλάβει τον έλεγχο στην πόλη Ζουάρα, περίπου 120 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με το Reuters.
Από τις 15 Φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ έκανε λόγο στο BBC για «περισσότερους από 2.000 νεκρούς» μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.
Διεθνείς αντιδράσεις
Η Ρωσία και η ΕΕ καταδίκασαν σήμερα την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την “απαράδεκτη”, και σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.
“Καταδικάζουμε και θεωρούμε απαράδεκτη τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, όπως οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.
“Ιδιαιτέρως καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τη χρήση βίας κατά των πολιτών στη Λιβύη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων”, αναφέρουν επίσης σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επισημαίνουν ότι ΕΕ και Ρωσία προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στην περιοχή.
Η ΕΕ και η Ρωσία “υποστηρίζουν τους λαούς των αραβικών χωρών στην επιθυμία τους για μια ζωή με περισσότερη δικαιοσύνη και ευημερία” και “είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική και άλλων ειδών βοήθεια” όταν το ζητήσουν, προσέθεσε και ο Μπαρόζο.
Οι ταραχές στη βόρεια Αφρική καθιστούν πιο σημαντική από ποτέ την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω αγωγού από τη Ρωσία στην Ευρώπη, δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο ρώσος πρωθυπουργός. Ο Πούτιν προσέθεσε ότι οι κανόνες που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου ισοδυναμούν με “κατάσχεση” ιδιοκτησίας και μπορεί να καταστήσουν υποχρεωτική την αύξηση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,BBC,Γαλλ.Πρακτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου