Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σε άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου προχωρά η νέα ιρλανδική κυβέρνηση


Ο αρχηγός του Fine Gael, Enda Kenny ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση, αναζητώντας συμμάχους. «Δεν θέλω οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν σε χρόνο», δήλωσε. «Δεν πρέπει να δείξουμε σημάδια αναποφασιστικότητας προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ, εν όψει μάλιστα της συνάντησής μας τον Μάρτιο».
Το αποχωρών από την εξουσία κόμμα Fianna Fail, είχε δεχτεί πακέτο βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους €67.5 δισ.  με τους επαχθείς όρους του δανείου, να έχουν αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στη προεκλογική εκστρατεία.
Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 11 Μαρτίου για να συζητήσουν τρόπους εφαρμογής ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρεών, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέπουν τέτοιου είδους κρίσεις από το να ξανασυμβούν.
Τα δυο ιρλανδικά κόμματα που αναμένεται να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, έχουν δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτούν κάποιους από τους όρους του πακέτου βοηθείας, και να μειώσουν το επιτόκιο ύψους 6% που επέβαλλε  στη χώρα η ΕΕ.
Όπως δήλωσε η νεοεκλεγείσα Joan Burton, εκπρόσωπος των Εργατικών σε θέματα οικονομίας: «Το ξεκάθαρο μήνυμα του ιρλανδικού λαού προς το ΔΝΤ, την ΕΕ, και την ΕΚΤ, είναι ότι οι όροι του δανείου θα πρέπει να επανεξεταστούν, και αυτό περιμένουν οι ψηφοφόροι από τη νέα βουλή που θα προκύψει».
Το κεντροδεξιό Fianna Fail που κυβερνά εδώ και 13 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η Ιρλανδία έγινε μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη από πλευράς κατά κεφαλήν εισοδήματος, τελικά την οδήγησε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θύμα των κρατικών υπερβολών.
Όπως όλα δείχνουν, στο Δουβλίνο, που αποτελεί το 1/3 του συνολικού πληθυσμού,  το Fianna Fail  θα περιοριστεί σε μια μόνο έδρα από τις συνολικά 47. Αυτή την έδρα τη κερδίζει ο Brian Lenihan, ο υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, που το 2008 αποφάσισε να δώσει εγγυήσεις για τα ομόλογα που εξέδωσαν οι σε πλήρη κρίση ευρισκόμενες τράπεζες της Ιρλανδίας.
Ενώ όμως οι ψηφοφόροι απέρριψαν το Fianna Fail , μάλλον δεν απορρίπτουν εντελώς και το πρόγραμμα λιτότητας που επεβλήθη στη χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Το Fine Gael δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις περικοπές ύψους €9 δισ. μεταξύ 2012 και 2014, όπως ακριβώς υποσχέθηκε και η απερχόμενη κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι Εργατικοί  θέλουν οι περικοπές να γίνουν σε μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα, και διαφωνούν στην υπάρχουσα ισορροπία περικοπών και αυξήσεων φόρων.
Μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι να αποφασίσει το πόσα θα επενδύσει στο τραπεζικό σύστημα, και το κατά πόσο θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες των κατόχων τραπεζικών ομολόγων.
Το κόστος της διάσωσης των τραπεζών στα τέλη του 2010 ήταν €46.3 δισ. ενώ αν χρειαστεί, υπάρχουν ακόμη €35 δισ. διαθέσιμα, ως μέρος του πακέτου βοήθειας της ΕΕ. Τα διάφορα Stress tests που γίνονται στις τράπεζες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, και τότε θα αποφασίσει οριστικά και η κυβέρνηση.
Το πρόβλημα χρέους της χώρας απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης, και αν η νέα κυβέρνηση προσπαθήσει να επιμηκύνει τα χρέη των τραπεζών, θα υπάρξουν απώλειες για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Ακόμη μεγαλύτερες ζημιές θα υποστούν οι τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης, αν τελικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Τα προβλήματα της Ιρλανδίας οφείλονται κυρίως στον επιθετικό δανεισμό από πλευράς τραπεζών, προς τις εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων.
Η ανεργία πλησιάζει στο 14%, ενώ τα επόμενα 2 χρόνια αναμένεται να μεταναστεύσουν  περίπου 100.000 Ιρλανδοί, με σκοπό να βρουν δουλειά αλλού
Παρά το οικονομικά απαισιόδοξο μέλλον, και τη γενική δυσαρέσκεια με τους όρους που συνοδεύουν τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, το Sinn Fein δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το κλίμα και να οδηγηθεί στην εξουσία, αν και θα έχει αρκετούς  περισσότερους βουλευτές πλέον. Το Sinn Fein διεξήγαγε τη προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενο να απορρίψει το πακέτο στήριξης, να ακυρώσει τις αποπληρωμές όλων των τραπεζικών ομολόγων, αλλά να ξοφλήσει όλα τα κρατικά χρέη.
Τέλος, πολλοί από τους νεοεκλεγέντες ανεξάρτητους βουλευτές είναι κεντροαριστεροί, και επίσης πολέμιοι του πακέτου βοήθειας, ενώ αντιτίθενται στην αποπληρωμή των τραπεζικών χρεών από πλευράς κράτους.
S.A.-Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου