Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η «τελευταία ημέρα για να παραιτηθεί ο Μουμπάρακ»

Εν τω μεταξύ, σήμερα στο Κάιρο επικρατεί μια τεταμένη ηρεμία ύστερα από μια ακόμη ημέρα συγκρούσεων στη διάρκεια της οποίας οι υποστηρικτές του καθεστώτος επιτέθηκαν εναντίον δυτικών δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σημερινή ημέρα πιστεύεται πως θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εξελίξεις, αφού εκτός από ημέρα προσευχής, οι διαδηλωτές την έχουν ορίσει ως τη τελευταία ημέρα για να παραιτηθεί ο πρόεδρος.
Ο  αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ζήτησε από τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο Omar Suleiman να φροντίσει ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές που έχουν τεθεί υπό κράτηση. Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ πολλών άλλων περιπτώσεων, δυο δημοσιογράφοι του αμερικανικού Fox News ξυλοκοπήθηκαν, δέθηκαν, και κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν απειληθεί και χτυπηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και από υποστηρικτές της κυβέρνησης, το τελευταίο διήμερο. Ο λόγος των επιθέσεων είναι πως θεωρείται ότι υποστηρίζουν τους διαδηλωτές. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν καταδικάσει τη «συστηματική στοχοποίηση» των δημοσιογράφων και τη «συντονισμένη εκστρατεία» εναντίον τους.
Ο Omar Suleiman παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη, μέσω της οποίας κάλεσε την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε διάλογο, κάτι που είναι αξιοσημείωτο, αφού η οργάνωση θεωρείται παράνομη από το καθεστώς.
Από τη πλευρά του ο Mubarak επιμένει να μη παραιτείται, όμως η αμερικανική κυβέρνηση έρχεται σε επαφή με ομάδες και προσωπικότητες της ευρύτερης αντιπολίτευσης προκειμένου να πειστεί να το κάνει. Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι πως θα αναλάβει ως επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης ο νυν αντιπρόεδρος Omar Suleiman, με τις ευλογίες του στρατού.
Σύμφωνα με Αμερικανούς και Άραβες διπλωμάτες, μια τέτοια κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει συμπεριλαμβάνει και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, καθώς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Όλα όμως παραμένουν ρευστά, καθώς κανένας δεν γνωρίζει αν οι χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους συμφωνούν με μια τέτοια εξέλιξη.
ABC, AP, New York Times, Al Jazeera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου