Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Γεωπολιτικά παιχνίδια, με δύο πλοία


Τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα με τα υπόλοιπα πλοία, στα οποία είχε δοθεί έγκριση να διασχίσουν το κανάλι του Σουέζ, δήλωσε ένας αξιωματούχος των αρχών της διώρυγας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η έγκριση όμως ακυρώθηκε, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Τεχεράνη είχε πράγματι ζητήσει άδεια διέλευσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όμως λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, η χορήγηση έγκρισης αναβλήθηκε, είπε ένας ανώνυμος ιρανός διπλωμάτης.
Κάθε πλοίο, ακόμα και τα πολεμικά, πληρώνουν τέλη για να διασχίσουν την διώρυγα, όμως η Αίγυπτος δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει οικονομικές συναλλαγές, λόγω της πρόσφατής παύσης λειτουργιάς των τραπεζών, σημείωσε  ο ιρανός διπλωμάτης.
Όμως, η διαδικασία για την χορήγηση άδειας διέλευσης από την Αίγυπτο, βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί δεν ανησυχούν  τόσο για την πολεμική κορβέτα Alvand που σε ανοιχτή θάλασσα αποτελεί μάλλον στόχο, παρά απειλή, αλλά για το σκάφος ανεφοδιασμούΚhang, ένα μετασκευασμένο ταχύ τάνκερ κλάσης Olwen, το μεγαλύτερο σήμερα πλοίο του ιρανικού ναυτικού, εκτοπίσματος 33,000 τόνων.
Το Ισραήλ ανησυχεί ότι μπορεί να μεταφέρει όπλα στη Συρία, από όπου μπορούν να σταλούν στο Λίβανο. Eπίσης είναι η καλύτερη επιλογή για μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολά, γρήγορα και χωρίς ενοχλητικούς ελέγχους, αφού είναι πλοίο του ναυτικού και όχι χαρακτηρισμένο εμπορικό.
Υπάρχουν φήμες ότι αρκετά χρόνια πριν, το Kharg έκανε συχνές «επισκέψεις» στον Κόλπο του Άντεν, παραδίδοντας όπλα από το Ιράν με προορισμό την Ερυθραία  και το Σουδάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου