Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Γκιουλέν: Ο Γιώργος στην πόλη του “αγαπημένου ιμάμη της CIA” !

Γράψαμε προηγουμένως ότι η Ερζουρούμη, όπου σήμερα βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι η γενέτειρα του ισχυρότερου κατά πολλούς άντρα της Τουρκίας σήμερα, του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Ο «χότζας από την Ερζουρούμη» είναι ένας από τους τίτλους που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για τον Γκιουλέν. Ενισχύθηκε ειδικά μετά το 1980 και είναι ο αρχηγός του ισχυρότερου θρησκευτικού τάγματος στην Τουρκία. Ύστερα από μια πορεία που πέρασε από σταθμούς όπως η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, το τάγμα απλώθηκε σε χώρους, όπως η εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, για να καταλήξει σήμερα να είναι το κύριο στήριγμα της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία (http://www.antinews.gr/?p=78918)
Ποιός είναι όμως στην πραγματικότητα ο Φετχουλάχ Γκιουλέν; Διαβάστε και θαυμάστε:
Το κίνημα του Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαθέτει 600 σχολές και πάνω από τέσσερα εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο, κατηγορήθηκε από έναν πρώην αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ως  προκάλυμμα της CIA στην Κεντρική Ασία. Η εν λόγω οργάνωση που μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε στην Πενσυλβανία, διατηρεί στενούς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ο ιμάμης κηρύττει μία  μετριοπαθή εκδοχή του Ισλάμ που βοηθά την Ουάσινγκτον στην εξουδετέρωση της επιρροής των ομάδων Τζιχαντιστών.
Ο Nuri Gundes, πρώην αρχηγός του γραφείου της MIT στην Κωνσταντινούπολη, ισχυρίζεται στα απομνημονεύματα του που εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα, ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 οι σχολές της οργάνωσης στο Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από 130 πράκτορες της CIA. Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ο Gundes, επικαλείται μία συνάντηση των καθοδηγητών της σχολής του Γκιουλέν στην οποία είχε παραστεί ένας πράκτορας του που είχε καταφέρει να διεισδύσει στην οργάνωση. Η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν που ελέγχεται από το κίνημα, στο φύλλο της στης 23 Δεκεμβρίου αποκάλεσε ψευδή τα λεγόμενα του Gundes.  O Γκιουλέν κατοικεί στις ΗΠΑ από το 1998, όμως του δόθηκε άδεια μόνιμης παραμονής το 2008 χάρη στην υποστήριξη που έλαβε από δύο βετεράνους της CIA. Πρόκειται για τον Graham Fuller, πρώην σταθμάρχη της CIA στην Καμπούλ και τον George Fidas (ΣΣ Έλληνας;), υπευθύνου των σχέσεων μεταξύ CIA και πανεπιστημίων. Το 2005, η αίτηση του Γκιουλέν για μόνιμη παραμονή στις ΗΠΑ απορρίφθηκε και κινήθηκε δικαστικά εναντίων των αρμόδιων υπηρεσιών  ιθαγένειας και μετανάστευσης. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε υποψίες σε μέλη  της αμερικανικής κυβέρνησης για ενδεχόμενες σχέσεις μεταξύ της CIA και της οργάνωσης του Γκιουλέν.
Οι απόψεις που εκφράζονται από τον Γκιουλέν, που ίδρυσε το αρχηγείο του κινήματος του στη μικρή πόλη Saylorsburg της Πενσυλβανία πριν από δέκα χρόνια, τις περισσότερες φορές είναι παρόμοιες με αυτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και χρόνια προωθεί μία πολιτική προσέγγισης με την Τεχεράνη, ο Γκιουλέν είναι πολύ επικριτικός όσον αφορά το Ιράν. Επίσης, τάχθηκε εναντίον της προσπάθειας της τουρκικής ΜΚΟ IHH να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό κατά της Γάζας τον περασμένο Μάιο. Η οργάνωση του που  είναι παρών στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν εδώ και πολλά χρόνια, κατάφερε πρόσφατα να εγκαθιδρυθεί  σε μουσουλμανικά κομμάτια της Αφρικής. Συγκεκριμένα, στο Σουδάν, στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στη Νότια Αφρική, στην Τανζανία, στη Νιγηρία και στην Γκάνα.  Επίσης, η οργάνωση του Γκιουλέν έχει δημιουργήσει και την βάση της στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό κολλέγιο στο γαλλικό προάστιο   Villeneuve-Saint-Georges.
Οι οπαδοί του Γκιουλέν κηρύττουν μία μετριοπαθή εκδοχή του Ισλάμ που δείχνει ανοχή απέναντι στις άλλες θρησκείες και στόχος τους είναι η επαφή με φονταμενταλιστές ώστε να περάσουν το μήνυμα τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί πως έχει αποκτηθεί η μεγάλη περιουσία  που διαθέτει η οργάνωση.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της διατρέχουν και κινδύνους. Το 2003, πέντε δάσκαλοι της ομάδας που δούλευαν σε ένα σχολείο στο Μαλάουι, συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στο Γκουαντάναμο κατηγορούμενοι για σχέσεις με το διεθνές κίνημα Τζιχαντιστών. Ένα χρόνο μετά, ένα άτομο του επιτελείου της οργάνωσης στην Μποτσουάνα είχε την ίδια μοίρα. Τα  περιστατικά αυτά κίνησαν  τις υποψίες του FBI κατά του Γκιουλέν, όμως αφότου παρενέβησαν πρώην αξιωματούχοι της CIA, του επιτράπηκε η παραμονή του στις ΗΠΑ.
Π.Ζ.- I.O.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου