Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μήπως η Γερμανία είναι βάρος στην Ευρώπη;


Πόσο χρειαζόμαστε αλήθεια τη Γερμανία στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει; Μήπως, αντί να μαζεύουμε ένα εκατομμύριο υπογραφές για να συζητηθεί η έκδοση ευρω-ομολόγου, η συλλογή υπογραφών να αφορά στο αν θα συνεχίσει το Βερολίνο να λειτουργεί ως «οικονομική πρωτεύουσα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι βαθιά πολιτικό, και προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε. Η Γερμανία της κας Μέρκελ, και σίγουρα όποιου τη διαδεχθεί στην Καγκελαρία, είναι μια χώρα η οποία βλέπει «αφ’ υψηλού» την υπόλοιπη Ευρώπη.
Είναι η χώρα-ατμομηχανή της οικονομίας ολόκληρης της ευρωζώνης. Είναι η χώρα… μυρμήγκι, με πολίτες υπεύθυνους, που εργάζονται σκληρά, παράγουν και… δανείζουν όλους εμάς τους υπόλοιπους.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι Γερμανοί έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται. Για την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί, που δεν αγάπησαν ποτέ το ευρώ, θέλουν να επιστρέψουν στο λατρεμένο τους μάρκο. Μήπως λοιπόν… να τους κάνουμε τη χάρη;
Πως θα ήταν αλήθεια μια Ευρώπη χωρίς τη Γερμανία; Προφανώς περισσότερο φτωχή, περισσότερο μίζερη, περισσότερο αδύναμη να σταθεί οικονομικά στα πόδια της. Θα ήταν όμως μια Ευρώπη με περισσότερη συνοχή, μια Ευρώπη με πολιτικό και όχι… γραφειοκρατικό όραμα. Μια Ευρώπη που δεν θα φοβόταν για ιπτάμενα, γερμανικής κατασκευής στιλέτα, πίσω από την πλάτη της.
Όσο για την οικονομική ισχύ και ασφάλεια που προσφέρει η Γερμανία, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την υπερβατική πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν, για μια κοινή οικονομική αγορά από τη Λισσαβόνα μέχρι τη Μόσχα. Και η Ρωσία, όσα κι αν της προσάπτουν οι Αμερικανοί μέσω των διαρροών στο WikiLeaks, είναι πανίσχυρη οικονομικά. Γιατί οι ενεργειακοί της πόροι, δεν θα τελειώσουν ποτέ…
Να σκεφτούμε λίγο και το πώς θα ήταν η Γερμανία χωρίς την Ευρώπη; Χωρίς όλους εμάς; Το μάρκο θα υποτιμηθεί εκ των πραγμάτων, επομένως το Βερολίνο θα ζήσει το σοκ μιας, έστω και περιορισμένης, συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου των Γερμανών. Και αν… κάποιοι Ευρωπαίοι πεισμώσουμε, και προχωρήσουμε σε συνειδητό εμπάργκο των γερμανικών προϊόντων, από τα φαγώσιμα μέχρι τα αυτοκίνητα, τότε οι Γερμανοί θα αισθανθούν λιγάκι τη μοναξιά που βιώνει η Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες, λόγω της κρίσης.
Μετά άλλωστε και από το εν εξελίξει σκάνδαλο με τις διοξίνες, υπάρχει και το ηθικό επιχείρημα για να ξεκινήσει η συζήτηση που έπρεπε να είχε ανοίξει εδώ και πολύ καιρό: Πως θα σας φαινόταν η Ευρώπη χωρίς τη Γερμανία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου