Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Οι ΗΠΑ φοβούνταν για Τουρκία

Ιδιαίτερη ανησυχία ως προς την «απρόβλεπτη αντίδραση» του στρατιωτικού - κεμαλικού κατεστημένου σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον, αλλά και με τις αθρόες συλλήψεις απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ατηγορουμένων για ανάμειξη στην υπόθεση «Βαριοπούλα», εκφράζει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζέιμς Τζέφρι, σε τηλεγράφημα το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει εμπιστευτικό και χθες δημοσιεύθηκε στον «Γκάρντιαν», προερχόμενο από το WikiLeaks.
«Ορισμένοι αξιωματικοί της πρεσβείας θεωρούν την τελευταία αυτή ενέργεια σοβαρή πρόκληση, ικανή να πυροδοτήσει κάποιου είδους απρόβλεπτη αντίδραση εκ μέρους του στρατεύματος. Θα ιδούμε», αναφέρει σχετικά με τις συλλήψεις ανώτατων αξιωματικών το τηλεγράφημα. «Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», είναι μια αποστροφή παρακάτω, που αφορά στη συχνά διατυπωμένη θέση ηγετικών προσωπικοτήτων του στρατεύματος, βάσει της οποίας «τα πραξικοπήματα ανήκουν στο παρελθόν».

«Οι στρατιωτικοί έχουν σχέδια να παρέμβουν -εάν χρειαστεί- στα πολιτικά πράγματα, και γι’ αυτό μπορούν να επικαλεστούν το Σύνταγμα του 1982, βάσει του οποίου ο στρατός διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην “επιτήρηση” των δημοκρατικών κυβερνήσεων και της συμμόρφωσής τους προς τις αρχές του Ατατούρκ», συνεχίζει το τηλεγράφημα, που αναφέρεται και στη σύλληψη του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Εργκίν Σαϊγκούν, «γνωστότατου στις ΗΠΑ» ως συντονιστή σε θέματα αντιτρομοκρατίας, που είχε συνοδεύσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο του 2007.

Οι έρευνες για την Εργκένεκον και τη «Βαριοπούλα» συνδέονται με προεκλογικές τακτικές, «εκτός και εάν πρόκειται για παραλλαγή αθλήματος με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Συνδέονται και με την προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να διασφαλίσει νέες εκλογικές επιτυχίες, «διαχειριζόμενος τις αντιπαραγωγικές απειλές των στρατιωτικών». Στη συνέχεια του τηλεγραφήματος επισημαίνεται ότι η ήδη τεταμένη κατάσταση οξύνεται «με την αυταρχική συμπεριφορά της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος (δηλωτική της κατισχύουσας ροπής στην τουρκική κοινωνία, περιλαμβανομένου του στρατεύματος) έναντι οιουδήποτε θεωρείται έστω ύποπτος για την κατοχή πληροφοριών».

Ως γνωστόν, η υπόθεση «Βαριοπούλα» είναι σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και την πρόκληση «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα. Εξαιτίας της, 200 αξιωματικοί οδηγήθηκαν στο δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην άλλη μεγάλη υπόθεση συνωμοσίας, την Εργκένεκον, εμπλέκονται, εκτός από απόστρατους αξιωματικούς, εκπρόσωποι του εκτεταμένου συμπλέγματος του ιδιότυπου τουρκικού παρακράτους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου