Προβλέπει την παραχώρηση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΡ στο ρωσικό κρατικό γίγαντα με αντάλλαγμα το 9,5% των μετοχών της Rosneft και πρόσβαση στις βόρειες ακτές της Σιβηρίας, κάτω από τις οποίες επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχουν 5 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Κατά το βρετανικό όμιλο, η περιοχή «είναι σχεδόν ίση σε μέγεθος και προοπτικές με τη Βόρειο Θάλασσα στη Βρετανία».
Όπως εξηγεί ο ειδικός σε ρωσικά ενεργειακά θέματα του Ινστιτούτου Μπρούκινγς Κλίφορντ Γκάντι, η ΒΡ θεωρεί ότι τα τρία κοιτάσματα, στα οποία της δόθηκε πρόσβαση, «θα μπορούσαν να βγάζουν 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για σχεδόν τριάντα χρόνια. Πρόκειται για απίστευτες ποσότητες πετρελαίου που θα αποφέρουν στη Ρωσία πολλά δολλάρια για τις επόμενες δεκαετίες».
Το προφίλ της ΒΡ μετά την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού
Η συμφωνία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΒΡ, μετά και από το πλήγμα που υπέστη εξαιτίας της έκρηξης σε εξέδρα της στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή στην αμερικανική ιστορία. Ο όμιλος καλείται επίσης να καταβάλει τεράστια ποσά σε χιλιάδες ανθρώπους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία με τη Rosneft «αποτελεί μια σημαντική ένδειξη στήριξης στην ΒΡ από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο», λέει ο αναλυτής του οίκου Raymond James Πάβελ Μολτσάνοφ. «Παρότι δεν θεωρούμε ότι η συμφωνία συνδέεται άμεσα με την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, σίγουρα αποτελεί μια ένδειξη επιδοκιμασίας που θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η φήμη της ΒΡ στη βιομηχανία.»
Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη μεγάλη συμφωνία που κατορθώνει να συνάψει από τότε ο όμιλος. «Για τα στελέχη της ΒΡ αυτά είναι τα πρώτα καλά νέα μετά την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα», λέει και ο αρμόδιος συντάκτης του BBC σημειώνοντας πάντως πως πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία καθώς η Ρωσία είναι μια χώρα που δεν θεωρείται ότι «χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια ούτε από σταθερότητα, ώστε να μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μαζί της.»
«Ιστορική» συμφωνία
Και οι δύο πλευρές ωστόσο χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «ιστορική». ΒΡ και Rosneft θα εκμεταλλευτούν από κοινού τρεις περιοχές στην Αρκτική Ρωσία, στην περιοχή της Νότιας Θάλασσας του Κάρα, που είναι γνωστές ως ΕΡΝΖ 1,2 και 3.
«Η ΒΡ αποκτά πρόσβαση στους φυσικούς πόρους [της Ρωσίας] και η Rosneft αποκτά πρόσβαση στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία [της ΒΡ]», συνοψίζει ο αναλυτής του οίκου Argus Φιλ Βάις. Επιπλέον οι δύο όμιλοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν στη Ρωσία ένα «τεχνολογικό κέντρο», όπου ρωσικά και ξένα ιδρύματα και οργανισμοί θα συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη εξαγωγή υδρογονανθράκων.
Ναυτεμπορική
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_8292.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου