Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η Τυνησία ανησυχεί το Μαρόκο

Στο βασιλικό παλάτι του βασιλιά Mohammed VI στο Rabat, η επανάσταση της Τυνησίας που ανέτρεψε τον πρόεδρο Zine el-Abidine Ben Ali, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες. Η αλήθεια είναι ότι μετά από τα γεγονότα της Τύνιδας, όλα τα αραβικά καθεστώτα αισθάνονται την απειλή, αλλά πιο πολύ από όλα, την απειλή αισθάνεται το Μαρόκο.
Επισήμως, το Μαρόκο εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Τυνησίας δηλώνοντας πως «η σταθερότητα στη χώρα είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί  η σταθερότητα και η ασφάλεια στη ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως στη περιοχή του Maghreb».
Οι μαροκινές αρχές παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία, έχοντας απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  και αλληλεγγύης προς τους εξεγερθέντες έξω από τη πρεσβεία της Τυνησίας, αλλά επιτρέποντας τους πανηγυρισμούς, μόλις έπεσε ο Ben Ali. Η κρατική τηλεόραση δεν ανέφερε παρά ελάχιστα μόνο από τα τεκταινόμενα στη Τύνιδα, όμως πολλοί στράφηκαν για ενημέρωση προς το al-Jazeera.
Η ημί-δημοκρατία της χώρας ελέγχεται από το παλάτι, μέσα στο οποίο μια κλίκα μυστικοσυμβούλων ερμηνεύει τη θέληση του βασιλιά, την ίδια ώρα που ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο προσφέρει μια βιτρίνα δημοκρατίας στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι μεταρρυθμίσεις και οι δημοκρατικές προσδοκίες που είχε φέρει μαζί του ο βασιλιάς όταν το 1999 διαδέχτηκε τον πατέρα του, έχουν αντιστραφεί προ πολλού. Ο Ben Ali αντιπροσώπευε ένα επικίνδυνο μοντέλο για το Μαρόκο, που αποδείκνυε πως η απολυταρχική διακυβέρνηση μπορεί να πετύχει εφόσον υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και συμπαράσταση της Δύσης. Τώρα όμως χτύπησε το «ξυπνητήρι». Και καλά θα κάνουν τα αραβικά καθεστώτα να στραφούν προς τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας τους πριν πάθουν τα ίδια που έπαθε η κυβερνώσα ελίτ της Τυνησίας.
Τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας του Rabat που διέρρευσε η wikileaks, αποκαλύπτουν την έκταση της διαφθοράς, και τις πολλές παρεμβάσεις του παλατιού σε τοπικές εκλογές, προκειμένου ακόμη και οι μετριοπαθείς ισλαμιστές να μείνουν εκτός εξουσίας.
Οι Μαροκινοί επιχειρηματίες παραπονιούνται πως τα ανάκτορα χρησιμοποιούν τους θεσμούς του κράτους έτσι ώστε να πιέζουν για μίζες και δωροδοκίες από επενδυτές ακινήτων και πως στη πραγματικότητα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τυχόν επενδύσεις παίρνονται από τρία μόνον άτομα:Τον Βασιλιά Mohammed, τον επικεφαλής της ιδιαίτερης γραμματείας του Mohamed Mounir al-Majidi, και τον αρχηγό του κόμματος Εκσυγχρονισμού Fouad el-Himma. Ο δε στρατός πλήττεται από εκτεταμένη διαφθορά.
S.A.-The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου