Απόλυτα αντίθετες είναι οι ΗΠΑ στην προοπτική άρσης του εξοπλιστικού εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Κίνα το 1989 λόγω των γεγονότων της πλατείας Τιεν Αν Μεν και βέβαια όχι λόγω ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά λόγω των φόβων που υπάρχουν για ανεξέλεγκτη αύξηση της βιομηχανικής κια συνακόλουθα της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.
Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι οι Κινέζοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στα υψηλής τεχνολογικής αξίας αμυντικά συστήματα που διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, περιπλέκοντας το ζήτημα της στρατιωτικής εξισορρόπησης του «ασιατικού δράκου».
Ωστόσο, οι Κινέζοι που θεωρούνται «πρωταθλητές» στη βιομηχανική κατασκοπεία, θεωρείται ότι ήδη διαθέτουν σημαντικά τεχνολογικά μυστικά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Λόγω του επείγοντος όμως της στρατιωτικής τους ενίσχυσης, δεν θα είχαν αντίρρηση να εμπλακούν σε προγράμματα συμπαραγωγών και να καταβάλλουν χρήματα στην Ευρώπη, ακολουθώντας μια πιο… ορθόδξη πρατική.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν το ακριβώς αντίθετο: Την αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ θεωρούν την παρούσα συγκυρία ως ευκαιρία, επειδή οι ΗΠΑ δυσκολεύονται σε σχέση με το παρελθόν να επιβάλλουν την άποψή τους σε συμμάχους τους όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, καθιστώντας προβληματικό το μπλοκάρισμα σχετικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το θέμα προέκυψε ως αποτέλεσμα εγγράφου με την υπογραφή της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. βαρόνης Κάθριν Άστον, με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί πρωτοφανής κινητικότητα στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας το τελευταίο διάστημα. Δεν αποκλείεται, η δήλωση εμπιστοσύνης της Κίνας προς την ευρωπαϊκή οικονομία και η δέσμευση να εξακολουθήσει να αγοράζει το ευρωπαϊκό χρέος, να συνδέεται και με την προοπτική άρσης του εμπάργκο.
Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι μέσα σε 20 χρόνιια η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ισχύ και επιχειρησιακή αξία συμβατικών συστημάτων το σύνολο των χωρών της Δύσης, αν σπάσει το εμπάργκο.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=16771&Itemid=52
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου