Το δούλεμα σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης, πάει σύννεφο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κάνει τον «κακό», ταυτιζόμενος μάλιστα με πολύ σκληρές γραμμές στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και ειδικά για τα σύνορά μας στον Έβρο που έχουν γίνει «σουρωτήρι», λέγοντας ότι εκεί πρέπει να υψωθεί τείχος-φράχτης. Από την άλλη, οι Βρυξέλλες κάνουν τον «καλό», λέγοντας ότι οι φράχτες δεν λύνουν το πρόβλημα του μαζικού κύματος της λαθρομετανάστευσης. Ο κ.Παπουτσής μάλιστα, με αφορμή την κριτική από την ΕΕ, τα κόμματα της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και επικριτικά δημοσιεύματα από την Τουρκία, πέρασε με νέες σημερινές δηλώσεις του, στην αντεπίθεση μιλώντας για υποκρισία, εντός και εκτός της Ελλάδος. Είναι προφανές ότι ο υπουργός, βγαίνει από «δεξιά», αποσκοπώντας στο να αγγίξει το μέσο Έλληνα, ο οποίες σε συνθήκες κρίσης μάλιστα, βλέπει ένα σημαντικό κομμάτι του κέντρου της Αθήνας να μετατρέπεται σε multi-culti γκέττο.
Στην πραγματικότητα:
1.Οι Βρυξελιώτες γραφειοκράτες δεν δικαιούνται διά να ομιλούν. Πόσο μάλλον, όταν έχουν δώσει εδώ και πολλά χρόνια το πράσινο φώς για να λειτουργεί το τείχος (φράχτης-συρματοπλέγματα) του αίσχους στα σύνορα της Ισπανίας με το Μαρόκο. Εκεί, όπου είχε καταγραφεί μεταναστευτικό «τσουνάμι», και έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες μετανάστες στην προσπάθειά τους να μεταβούν στη –δήθεν- γή της επαγγελίας. Ο «φράχτης» βέβαια, περιόρισε σημαντικά το μεταναστευτικό κύμα. Οι Βρυξελιώτες επίσης, δεν πρέπει να ομιλούν, διότι έκλεισαν τα μάτια σε ένα κατάφωρο έγκλημα, όταν προ ετών οι Ιταλοί βύθισαν ένα πλοίο γεμάτο Αλβανούς πρόσφυγες.
2.Ο κ.Παπουτσής και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θυμήθηκαν αίφνης να υψώσουν τείχη, καλό θα ήταν να διευκρινίσουν γιατί άφησαν εδώ και ένα χρόνο τα σύνορά μας στον Εβρο να μετατραπούν σε σουρωτήρι, με αποτέλεσμα τη μαζική εισροή μεταναστών και την δραματική διόγκωση του γκέτο του Αγίου Παντελεήμονος (βλέπε: Να πως δημιουργούνται οι “Αγιοι Παντελεήμονες”. http://www.antinews.gr/?p=68040). Καλό είναι να ξεκαθαρίσει επίσης, ο κ.Παπουτσής τι έκανε ο προκάτοχός του στο υπουργείο Προστασίας, κ.Χρυσοχοΐδης, για να περιορίσει αυτό το ρεύμα. Ακόμα, ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβάλλεται να απαντήσει δημοσίως τι εντολές είχε δώσει στους συνοριοφύλακές μας στον Έβρο. Πολύ περισσότερο, άπαντες πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν είχαν λάβει εντολές από το μέγαρο Μαξίμου (τις οποίες στη συνέχεια διαβίβασαν στην στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία) για ανοχή στον Έβρο. Όλα αυτά, ενώ ήταν γνωστό σε όπλους ότι από το Μάρτιο του 2010 είχε περιοριστεί δραστικά η εισροή από τα νησιά του Αιγαίου, και έβαινε διαρκώς αυξανόμενη η μεταναστευτική κίνηση στον Έβρο. Τι έπραξαν έκτοτε; Εκ του αποτελέσματος, κρίνοντας, τίποτα.
3.Η Κομισιόν και η ΕΕ γενικότερα γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία, όποια τείχη και εάν υψωθούν, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το 2010, λοιπόν, στην αρχή του χρόνου, υπήρξε συμφωνία επαναπροώθησης λαθρομεταναστών στην Τουρκία μέσω λιμένος της γείτονος. Τότε ακριβώς ήταν που έπεσε κάθετα το πέρασμα μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα, αλλά και το κλειδί, στην επίλυση του προβλήματος.
4.Φέτος, εντός του Ιανουαρίου αποφασίζεται στην ΕΕ η «νέα, εννιαία, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική». Οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι μεγάλες, κρίσιμες και έχουν προκαλέσει τη σύγκρουση δεξιών και σοσιαλιστών (βλέπε: Γιατί η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα στους Μετανάστες http://www.antinews.gr/?p=74527). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεμιτό είναι για την κυβέρνηση και τον κ.Παπουτσή να υψώνει τους τόνους και να σηκώνει θόρυβο, αρκεί τελικώς να αποκομίσει οφέλη η Ελλάδα και να μην παραμείνει σε λεκτικές κορώνες.
Κατά τα λοιπά, οι δηλώσεις Κομισιόν, Παπουτσή και ΝΔ, έχουν ως εξής:
• ΕΕ.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει προθέσεις ή δηλώσεις, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ, Μικέλε Τσερκόνεκληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, επισήμανε πως η κατασκευή φραχτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Ο κ. Τσερκόνε τόνισε τη σημασία φύλαξης αυτών των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αποθαρρύνονται τα κυκλώματα λαθρομεταναστών. Συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Τόνισε, πάντως, ότι η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ρευμάτων περνά μέσα από τον πολιτικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Τσερκόνε εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, στις εν εξελίξει και εντατικοποιημένες προσπάθειες που διεξάγονται, ώστε τελικά να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.
• Παπουτσής.
«Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512 χιλιάδες. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και έχουμε ευθύνη απέναντι στον Έλληνα πολίτη να την αντιμετωπίσουμε…». Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος και πάλι στο πρόβλημα αυξημένων ροών λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση αποτρεπτικών μέσων των ανεξέλεγκτα εισερχομένων μεταναστών, δηλαδή στην εγκατάσταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα.
Ο κ. Παπουτσής απαντώντας έμμεσα και σε επικριτικά σχόλια τουρκικών εφημερίδων αλλά και άλλων παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδας για τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την παραμονή της πρωτοχρονιάς δήλωσε ότι «είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της».
Με έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε σχέδια κατά της εσωτερικής ηρεμίας της Ελλάδας ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι «ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος. Γι αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών».
Στο ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση «έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για εκείνους που έχουν το δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας. Όπως, επίσης, παίρνουμε όλα τα μέτρα για την ένταξη στην ελληνική κοινωνία όσων το επιθυμούν και αποκτούν το δικαίωμα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Θέλω όμως να τονίσω, ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη υποχρέωση να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και όσων κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα. Αυτό απαιτεί η συνταγματική τάξη της χώρας μας και ο νομικός πολιτισμός μας. Αυτό απαιτεί η υποχρέωσή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μία κοινότητα αξιών που εγγυάται την ασφάλεια, την κοινωνική ειρήνη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη».
Ο κ. Παπουτσής κατέληξε λέγοντας ότι «τα μέτρα δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση κατά της Τουρκίας. Αντίθετα, διευκολύνουν και ενισχύουν τη συνεργασία μας με την Τουρκία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου παράνομης μετανάστευσης, της ουσιαστικής εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας επανεισδοχής και την αποφασιστική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών που δρουν στις δύο χώρες και διεθνώς».
• ΝΔ.
Επίθεση στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική της πολιτική εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αναφερόμενος στην εξαγγελία της κυβέρνησης για συρματόπλεγμα στον Έβρο ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι «με μεμονωμένα μέτρα και “μπαλώματα”, όπως τα “συρματοπλέγματα στον Έβρο”, το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν λύνεται». Κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει, συνολικά, τη μεταναστευτική της πολιτική για την οποία είπε ότι «έχει αποτύχει πλήρως και μας οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα». Ανέφερε τέλος ότι «ως Νέα Δημοκρατία, ανοίξαμε το δρόμο, έχοντας από καιρό ανακοινώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, άμεσα εφαρμόσιμη και αποτελεσματική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου