Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα Τρίτη στο πανεπιστήμιο της Σαναά για να διαδηλώσουν, αλλά οι δυνάμεις της αστυνομίας τους διέλυσαν πυροβολώντας στον αέρα. Οι φοιτητές καλούσαν με συνθήματα τους αραβικούς λαούς «να επαναστατήσουν εναντίον των ηγετών τους». Στο μεταξύ, ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών, με την κατηγορία ότι βοήθησε στη δημοσιοποίηση προκηρύξεων της Αλ Κάιντα.
Οι περίπου 1.000 φοιτητές προσπάθησαν να βγουν από το χώρο του πανεπιστημίου της Σαναά και να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πόλης, όμως η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση ρίχνοντας στον αέρα πραγματικά πυρά.
Οι φοιτητές στη συνέχεια επέστρεψαν στο χώρο του πανεπιστημίου φωνάζοντας συνθήματα εμπνευσμένα από την εξέγερση στην Τυνησία τα οποία καλούσαν “τους αραβικούς λαούς να επαναστατήσουν εναντίον των ηγετών τους”.
Περίπου 1.000 φοιτητές είχαν διαδηλώσει και προχθές Κυριακή στη Σαναά.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 32 χρόνια, επανεξελέγη στο Σεπτέμβριο του 2006 για μία ακόμη, επταετή θητεία.
Ένα σχέδιο αναθερώρησης του Συντάγματος, που συζητείται στο κοινοβούλιο παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη μετρατροπή της επταετούς θητείας του Σάλεχ σε ισόβια.
Στο μεταξύ, δικαστήριο της Υεμένης καταδίκασε σήμερα Τρίτη σε φυλάκιση πέντε ετών ένα δημοσιογράφο συνεργάτη του ριζοσπάστη ιμάμη Ανουάρ αλ Αουλάκι. Ο δημοσιογράφος κρίθηκε ένοχος με την κατηγορία ότι είχε εργαστεί για λογαριασμό του εξτρεμιστικού δικτύου της Αλ Κάιντα.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας στη Σαναά, κατηγόρησε επίσης τον δημοσιογράφο ότι “βοήθησε στη δημοσιοποίηση προκηρύξεων της Αλ Κάιντα και συνέβαλε στη δημοσίευση του διαδικτυακού περιοδικού Σάντα αλ-Μάλαχεμ (Η ηχώ των μαχών)” της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται μια ημέρα έπειτα από την καταδίκη από το ίδιο δικαστήριο ερήμην, σε φυλάκιση 10 ετών, του ριζοσπάστη ιμάμη αλ Αουλάκι, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα της Ουάσινγκτον με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα που πρέπει να εξοντωθούν.
Ο 34χρονος δημοσιογράφος, που θεωρείται ειδικός στις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα και παρουσιαζόταν ως συνεργάτης του ιμάμη αλ Αουλάκι, αποδοκίμασε την ετυμηγορία δηλώνοντας ότι “η δικαιοσύνη εργάζεται για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών”.
Η δίκη του άρχισε στις 26 Οκτωβρίου.
Ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Άμπντελ Καρίμ Νταούντ αλ Σάμι, 28 ετών, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με τις ίδιες κατηγορίες.
Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) “καταδίκασε απερίφραστα τις τερατώδεις κατηγορίες σε βάρος του Αμπντελ Ιλάχ Χάιντάρ Σαΐα” και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου