Από τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έκοψε τις γέφυρες με το Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ αναζητά νέους εταίρους. Τον πρώτο τον έχει ήδη βρεί και είναι η Ελλάδα. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επισφράγισε από χθες τη νέα φιλία με την επίσκεψή του στην Αθήνα όπου έφθασε πέντε ώρες νωρίτερα πριν το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει ο Λίμπερμαν στις σχέσεις με την Ελλάδα οι οποίες ήταν εδώ και χρόνια αποστασιοποιημένες
Από τον περασμένο χρόνο όμως αναπτύχθηκε στενότερη σχέση των δύο χωρών -μάλλον όχι τυχαία στη σκιά της διατάραξης των σχέσεων Ισραήλ –Τουρκίας οι οποίες έφθασαν στο ναδίρ λόγω των αιματηρών γεγονότων κατά του στολίσκου της Γάζας. Λίγο αργότερα ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός την Ιερουσαλήμ και σε σύντομο διάστημα ανταπέδωσε την επίσκεψη ο Ισραηλινός ομόλογός του Νετανιάχου. Η χημεία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ταιριάζει από τον Φεβρουάριο 2010 όταν συναντήθηκαν τυχαία στο φημισμένο καφενείο «Πούσκιν» της Μόσχας και είχαν μακρά συνομιλία.
Στην Αθήνα όλες οι πόρτες είναι ανοικτές στον Λίμπερμαν ο οποίος θα γίνει δεκτός από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία καθώς και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πολιτική σημασία θα έχει κυρίως η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς η συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα ενισχύεται τόσο όσο επιδεινώνονται οι σχέσεις με Τουρκία. Ισραηλινοί πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούν ασκήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι οι υπερπτήσεις αυτές είναι προπαρασκευαστικές μιας ενδεχόμενης αεροπορικής επίθεσης στο Ιράν.
Λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεγάλες παραγγελίες από την εξοπλιστική βιομηχανία του Ισραήλ και γι’αυτό το ενδιαφέρον της Αθήνας εστιάζεται σε κοινά έργα στον ενεργειακό τομέα. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στις ακτές του Ισραήλ καθώς και οι έρευνες που διεξάγει η Κύπρος θα δημιουργήσουν έναν ενεργειακό διάδρομο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Ελλάδα ο οποίος μπορεί να καταστεί κόμβος εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τη Δυτική Ευρώπη –ένας ρόλος που είχε εναντιώσει την Αγκυρα.
Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή που εγκατέλειψε η Αγκυρα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η Αθήνα απολαμβάνει παραδοσιακά μεγάλης εμπιστοσύνης στον αραβικό κόσμο χωρίς να εναγκαλίζεται όπως η Τουρκία μονόπλευρα το Ιράν και τη Χαμάς .
Άρθρο του Gerd Höhler στην χθεσινή Stuttgarter Zeitung
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου