Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η Άγκυρα εξασφάλισε την ανοχή της Ευρώπης

Πρόταση για τετραμερή διάσκεψη

κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ…


Τετραήμερη διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό την υψηλή εποπτεία της Ουάσιγκτον, αναμένεται να προτείνει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στον Λευκό Οίκο, στις 7 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες διπλωματικών πηγών στην Αθήνα, το σχέδιο του τούρκου πρωθυπουργού προβλέπει εντατικές διαπραγματεύσεις τύπου Καμπ Ντέϊβιντ, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και άτυπη αμερικανοβρετανική επιδιαιτησία! Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, Χριστόφιας και Ταλάτ θα συνομιλούν στο ένα δωμάτιο και Παπανδρέου – Ερντογάν στο διπλανό, μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα πριν από τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα τον Απρίλιο.
Η Λευκωσία απορρίπτει το ενδεχόμενο Διάσκεψης Κορυφής Ελλάδας – Τουρκίας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Ψευδοκράτους ή και Βρετανίας, αλλά γνωρίζει ότι εφόσον ασκηθούν συντονισμένες διεθνείς πιέσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί χωρίς να της καταλογιστεί το βάρος της ευθύνης για την παράταση του αδιεξόδου. Πολύ περισσότερο εάν επινοηθεί φόρμουλα που θα χωρά επίσης εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι εγγυήτριες δυνάμεις τυπικά θα έχουν κληθεί απλώς για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας (επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία στρατού στο νησί).
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν τηλεφωνικά, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει υποστηρίξει αυτή την ιδέα (υπήρχε περίπτωση να κάνει και αλλιώς από τη στιγμή που την προωθεί η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία;) ως την μόνη παραγωγική, κατά τις πρόσφατες επαφές του στις Βρυξέλλες.
Εάν ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πειστεί από τον κ. Ερντογάν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την άρση της διχοτόμησης, το διεθνές περιβάλλον θα γίνει εξαιρετικά πιεστικό για την Λευκωσία (δεν είναι η πρώτη φορά που ο καταπατητής, ο δολοφόνος, ο βιαστής και ο εκβιαστής παίρνει τη θέση του «καλού» και άπασα η διεθνής κοινότητα ξεχνά τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και για τα οποία έχει καταδικαστεί ο υπεύθυνος του προβλήματος), όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι (οι οποίοι μέσα από την συγκεκριμένη παραδοχή τους, αποδέχονται την πλήρη αποτυχία και ανικανότητά τους να ενημερώσουν σωστά για την αλήθεια την οποία διαστρέβλωσε –υπό συνθήκες και συμμάχους- η Άγκυρα).
Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-12 Δεκεμβρίου), όπως όλα πλέον δείχνουν, θα δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως έχει έρθει σε συμφωνία με το Παρίσι και το Βερολίνο, για στάση ανοχής, ενώ έχει την πλήρη υποστήριξη της Σουηδικής προεδρίας! Συνεπώς, δεν πρόκειται να υποστεί ουσιαστικές κυρώσεις για την άρνηση επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων).
Με αυτά τα δεδομένα, η Λευκωσία θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να προχωρήσει σε μονομερείς κυρώσεις, όπως είναι το μπλοκάρισμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ειδικά για το κεφάλαιο «Ενέργεια», η κυπριακή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την οργή των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως ενεργειακή υπερδύναμη, λόγω της πληθώρας των αγωγών που περνούν από το έδαφός της.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις κατά τις οποίες η Άγκυρα θα περάσει τις «εξετάσεις» του Δεκεμβρίου με μία απλή αναβολή της αξιολόγησής της (πιθανότατα εξάμηνη), παρά την αντιευρωπαϊκή πολιτική της έναντι της Κύπρου, η κυβέρνηση Ερντογάν θα έχει πολλούς λόγους να επιδιώξει στη συνέχεια την επιτάχυνση των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού (με τουρκικούς όρους που θα οδηγήσουν σε λύση παρωδία ή θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο, αλλά θα χρεωθεί στην Τουρκία η «φιλότιμη προσπάθεια» επίλυσης του Κυπριακού κι ενώ ουσιαστικά η Άγκυρα θα το έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, θα επαινεθεί για τις καλές προθέσεις της…).
Η τουρκική διπλωματία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη διαμηνύσει σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι, εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, τον Απρίλιο ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα χάσει τις εκλογές από τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς, ο οποίος θα επιδείξει εθνικισμό και αδιαλλαξία (όποιος μπορέσει να βρει την διαφορά ανάμεσα στο κέντρο, την δεξιά και την αριστερά, στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας ή της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου θα μπορεί ίσως να εξηγήσει και την διαφορά του Ταλάτ που πολέμησε την περίοδο της εισβολής έχοντας στο πλευρό του «Γκρίζους Λύκους» με τον εκπρόσωπο της «ακροδεξιάς» που φτιάχτηκε ως φόβητρο και άλλοθι έναντι της Ευρώπης…).
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η Άγκυρα θα επιμείνει ότι πρέπει αρχές της άνοιξης να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα, ακόμη και επί μίας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ακόμη δηλαδή και αν μένουν κάποια σημεία διαφωνίας (ανεξαρτήτου της ποσότητας ή της σοβαρότητας που αυτά θα έχουν) προς διαπραγμάτευση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
Διαφορετικά, όπως υποστηρίζει η τουρκική πλευρά στο παρασκήνιο, θα ανοίξει εκ των πραγμάτων ο δρόμος για ένα «βελούδινο διαζύγιο», για την επισημοποίηση δηλαδή της διχοτόμησης και σταδιακή de facto νομιμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος…
Έτσι απλά, ο δολοφόνος ξεπλένει τα χέρια του, μέσα από έναν εκβιασμό προς μία Ευρώπη που δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μία στρατιωτική κρίση εξαιτίας ενός μέλους της, της Κύπρου. Έτσι απλά, ο βιαστής θυμάται τις παλιές μέρες και σήμερα βιάζει την λογική και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλες τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί εις βάρος του. Μάλιστα, απαιτεί να εισαχθεί στον «όμιλο» των πολιτισμένων κρατών, ειδάλλως θα συνεχίσει να διασύρει κάθε έννοια δικαίου, στο όνομα των δικών του άνομων συμφερόντων…

http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/blog-post_3938.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου