Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, στην έδρα του στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολτικής.
Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, η οποία, όπως τόνισε ο υπουργός, έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και στη λειτουργία του ΝΑΤΟ.
«Οι παραβατικές πρακτικές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν συνάδουν με τις σχέσεις δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ και πιθανώς αυριανών εταίρων στην ΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας. Πρόσθεσε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Ράσμουνσεν για τα προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση και επεσήμανε παράλληλα πως για την Ελλάδα δεν είναι δυνατόν η Συμμαχία να παρακολουθεί παθητικά, καθώς με τον τρόπο αυτό στέλνονται λάθος μηνύματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί θετικά σε αυτές τις ανησυχίες της.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Τόνισε ακόμη πως η λύση πρέπει να είναι «ευρωπαϊκή» αλλά και «κυπριακή», με την έννοια ότι θα πρέπει «να αφήσουμε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συζητήσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον ως κράτος - μέλος της ΕΕ, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, έξωθεν πιέσεις ή ακόμη και απειλές οι οποίες κάνουν λόγο για την τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού».
Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, ο κ. Δρούτσας παρουσίασε στον κ. Ρασμούσεν την πρόταση της Ελλάδας, γνωστή και ως «Ατζέντα 2014» σχετικά με τη σαφή προοπτική που η Αθήνα επιθυμεί να δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή τους πορεία.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, σημείωσε πως η στάση του ΝΑΤΟ είναι η γνωστή απόφαση που έλαβε η Συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.
Προφανέστατα έχει χαθεί και ελάχιστο ίχνος ντροπής, από την ελληνική εξωτερική πολιτική, όταν ζητά από το ΝΑΤΟ να αντιδράσει στην τουρκική παραβατικότητα, αντί να προειδοποιήσει τους "συμμάχους" πέραν του ατλαντικού πως η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σκληρή τιμωρία εάν συνεχίσει να παρενοχλεί και να απειλεί την εθνική - γεωγραφική ακεραιότητα της Ελλάδας...
http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/blog-post_6868.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου