Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Αγκαλιάστηκαν Τσάβες και Αχμαντινετζάντ


Βολές σε ΗΠΑ και Ισραήλ κατά τη συνάντησή τους...o πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επωφελήθηκε από την επίσκεψη του Ιρανού ομολόγου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Καράκας, για να χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως «φονικό όπλο» της Ουάσινγκτον.
ΤΣΑΒΕΣ: Αυτά που είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ τα λαμβάνουμε ως απειλή
Οι Τσάβες και Αχμαντινετζάντ, στον τελευταίο σταθμό του τελευταίου σε κράτη της Λατινικής Αμερικής, αγκαλιάστηκαν, κρατήθηκαν από το χέρι και εγκωμίασαν ο ένας τον άλλον ως επαναστάτη. Ο Τσάβες έσπευσε να στιγματίσει τα σχόλια του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, που σε περιοδεία του τον περασμένο μήνα στη Λατινική Αμερική, είχε τονίσει πως οι μέρες του Τσάβες και του Αχμαντινετζάντ στην εξουσία είναι μετρημένες.

«Γνωρίζουμε πώς το κράτος του Ισραήλ λειτουργεί: ως ένα δολοφονικό όπλο της αυτοκρατορίας των Γιάνκηδων. Αυτά που είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ τα λαμβάνουμε ως απειλή», τόνισε ο Τσάβες.
Ένας επιφανής επικριτής του Τσάβες και διευθυντής εφημερίδας, ο Τεόδορο Πέτκοφ, ειρωνεύτηκε την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Βενεζουέλα, τονίζοντας πως στις προηγούμενες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας ελάχιστα υλοποιήθηκαν, ούτε καν και η σχεδιαζόμενη παραγωγή ποδηλάτων. «Του Τσάβες του αρέσει να δημιουργεί αίσθηση κάθε φορά που έρχεται ο Αχμαντινετζάντ, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως η συνεργασία Ιράν-Βενεζουέλας είναι μία φαντασίωση από σπάταλα σχέδια, που στην πραγματικότητα αποδεικνύονται σκέτο μπλα-μπλα», προσθέτει ο ίδιος.
Και η Κάρεν Χούπερ, αναλύτρια σε θέματα Λατινικής Αμερικής της συμβουλευτικής εταιρείας Stratfor, συμφωνεί πως οι φόβοι της Ουάσινγκτον για μία επικίνδυνη σύμπραξη ανάμεσα σε Βενεζουέλα και Ιράν είναι υπερβολικοί.

Αβέβαιη η συνεργασία με την ΙΑΕΑ
Το Ιράν απειλεί να περιορίσει στο χαμηλότερο επίπεδο τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), εάν το συμβούλιο των κυβερνητών εγκρίνει απόφαση η οποία θα καταδικάζει την Τεχεράνη, σύμφωνα με τον Ιρανό αντιπρόσωπο στην ΙΑΕΑ, το οποίο επικαλέστηκε χθες ο γερμανικός Τύπος. Λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός του, το Ιράν θα αποτελέσει εκ νέου θέμα συζήτησης στη σύνοδο του συμβουλίου των κυβερνητών της ΙΑΕΑ, που αναμενόταν να ξεκινήσει από χθες μέχρι σήμερα.
Από την άλλη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι οι απαιτήσεις του Ιράν για αλλαγές στο σύμφωνο για τα πυρηνικά του καύσιμα είναι απαράδεκτες, διότι αυτό θα σήμαινε πως θα άφηνε στην Τεχεράνη αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο, για να το χρησιμοποιήσει πιθανώς σε μιαν ατομική βόμβα. Τόνισε, επίσης, πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν έχουν αποδείξεις για επιπλέον κρυφούς πυρηνικούς σταθμούς στο Ιράν, όμως οι πρόσφατες αποκαλύψεις νέων κέντρων εμπλουτισμού ουρανίου λίγη σημασία έχουν, εάν είναι όντως για πολιτική ή στρατιωτική χρήση και πως η καχυποψία για τη συμπεριφορά της Τεχεράνης έχει αυξηθεί.
Μιλώντας πέντε ημέρες πριν από την αποχώρησή του, έπειτα από 12 χρόνια στην κεφαλή της ΙΑΕΑ, ο Ελ Μπαραντέι είπε πως συνεχίζει να προτρέπει τις δυτικές δυνάμεις να περιμένουν το Ιράν να λάβει σαφή θέση αναφορικά με τη συμφωνία για τα καύσιμα, καθώς δεν υφίσταται κάποιος ορατός ιρανικός πυρηνικός κίνδυνος. Ο ίδιος δήλωσε πως η προσφυγή σε κυρώσεις, όπως υπαινίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δυτικές δυνάμεις, θα είναι εντελώς αντιπαραγωγική. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράν σε γενικές γραμμές είναι «ένδειξη αμηχανίας», προσθέτει.
Ο Ελ Μπαραντέι επαίνεσε την προθυμία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να περιμένει έως τα τέλη του έτους για να δει τι προσφέρει το Ιράν, προτού αποφασίσει για νέες κυρώσεις, αλλά δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να χάσει άλλο χρόνο.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου