Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΗΠΑ: 552 τράπεζες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν!!!

Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 16 χρόνια, αυξήθηκε ο αριθμός των τραπεζών στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πτωχεύσουν, ανέφερε χθες Τετάρτη, κυβερνητική ρυθμιστική αρχή, μία ακόμη ένδειξη ότι η χειρότερη οικονομική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες, συνεχίζεται.
Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Διασφάλισης των Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC με ρυθμιστικό ρόλο στον τραπεζικό τομέα, η οποία εγγυάται τις καταθέσεις σε περίπου 8.200 τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι 552 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί βρίσκονταν στη «λίστα των τραπεζών με προβλήματα» στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι χρεοκοπίες 100 και πλέον τραπεζών - στην πλειονότητά τους, μικρών και μεσαίων - εντός του 2009 ανάγκασαν την FDIC να ανακοινώσει ότι είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της. Η υπηρεσία, η οποία συγκεντρώνει εγγυήσεις από τις τράπεζες που είναι μέλη της, ανακοίνωσε ότι παρουσίασε αρνητικό ισοζύγιο 8,2 δισ. δολαρίων στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Οι ζημιές ώθησαν την FDIC να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την καταβολή των συνδρομών τριών ετών προκαταβολικά από τα μέλη της, ώστε να συγκεντρώσει περί τα 45 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες νέες πτωχεύσεις τραπεζών το 2010.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στις ΗΠΑ σταθεροποιήθηκε σε σύγκριση με την καταστροφική του πορεία στα τέλη του 2008. Παρ' όλ' αυτά η FDIC ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πτώχευσαν 50 τράπεζες - ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος από το 1990.
Η πρόεδρος της FDIC Σίλα Μπέαρ δήλωσε ότι «προς το παρόν, οι αντιξοότητες όσον αφορά τις πιστώσεις που διαπιστώνουμε επί αρκετό καιρό παραμένουν, και αναμένουμε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δυο τρίμηνα πριν δούμε μια ουσιώδη βελτίωση της τάσης».

http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/552.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου