Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ανεπιθύμητος στην Τουρκία ο Ολλανδός ακροδεξιός Χ. Βίλντερς

Νευρική κρίση έχει προκαλέσει στην Αγκυρα η επικείμενη επίσκεψη του μεγαλύτερου πολέμιου της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.Ομως το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μια και το κόμμα του προηγείται με 21% στις δημοσκοπήσεις, περιπλέκει την κατάσταση. Ενα «ατύχημα» κατά τη διάρκεια της παραμονής του μπορεί να εκτροχιάσει για τα καλά την τουρκική υποψηφιότητα.

«Ο Χέερτ Βίλντερς είναι ανεπιθύμητος στην Τουρκία, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ.: προσωρινά η Βρετανία τού είχε απαγορεύσει την είσοδο). Οι απόψεις του συγγενεύουν με τον φασισμό και είναι αμφίβολο αν θα τον δεχτεί οποιοσδήποτε Τούρκος πολιτικός», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ. Προσέθεσε όμως ότι την απόφαση για το αν θα του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, μαζί με άλλους βουλευτές του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, θα την λάβει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν!

Προ ημερών ο Χέερτ Βίλντερς εκδήλωσε την πρόθεση να επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιανουάριο. Μια χώρα που χαρακτηρίζει «Δούρειο Ιππο του Ισλάμ», η οποία δεν πρέπει ποτέ να μπει στην ΕΕ. Μόνο ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ την αποδέχεται. Με τους στρατηγούς και τα πραξικοπήματά τους δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά παθαίνει αλλεργία με το πολιτικό Ισλάμ, που «θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε δεύτερο Ιράν». Αλλωστε είναι ο άνθρωπος που παρομοίασε το κοράνι με το χιτλερικό «Μein Κampf» και χαρακτήρισε «καθυστερημένη» τη μουσουλμανική κουλτούρα.

«Καλώς να μας έρθει, για να συζητήσουμε και να τον πείσουμε ότι κάνει λάθος», λένε κοσμικοί και ισλαμιστές αρθρογράφοι. Ομως η τουρκική διπλωματία «δεν θα του στρώσει κόκκινο χαλί». Επιφυλάξεις για την έλευσή του Βίλντερς στην Τουρκία έχει και το δεξί χέρι του Αχμέτ Νταβούτογλου, Μπουράκ Οζιουγκεργίν.

Σε πρόσφατο άρθρο στη «Φόλκσκραντ» ο Χέερτ Βίλντερς δημοσίευσε μανιφέστο 10 θέσεων κατά της τουρκικής ένταξης. Κατηγορεί μεταξύ άλλων τη γείτονα για καταπίεση των Κούρδων και των χριστιανικών μειονοτήτων.

Γ. Παπαδάτος
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου