Η άφιξη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα σηματοδοτεί για τη νέα ελληνική κυβέρνηση την έναρξη δοκιμασιών και στην εξωτερική πολιτική, η αναμέτρηση με τις οποίες επιβαρύνεται από τις αντίστοιχες που την ταλαιπωρούν στην οικονομία.
Η πολλαπλασιαστική αλληλεπίδρασή τους απειλεί να προσλάβει τα χαρακτηριστικά συνολικής εθνικής κρίσεως.
Ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, αλά, πιο ουσιαστικά, για να προετοιμάσει την προσεχή επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.
Η Άγκυρα επωφελείται της αυτοσχέδιας όσο και θεαματικής επίσκεψης που της επεφύλαξε ο κ. Παπανδρέου την επομένη των εκλογών, για να πλειοδοτήσει σε θεαματική επίθεση ειρηνοφιλίας, συνοδευόμενη από επίταση των εθνικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στη Θράκη και στη διεξαγωγή απειλητικών γυμνασίων πρωτοφανούς έκτασης.
Στην επίσκεψη του κυρίου Παπανδρέου και την ελληνική χείρα φιλίας με στεφάνι και λόγους στον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, ο Ερντογάν έσπευσε να απαντήσει με επιστολή μέσω της οποίας –πολύ φιλικά- ζητάει ουσιαστικά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο, με τη διαδικασία συνομιλιών σε κυβερνητικό επίπεδο –υπό την δαμόκλειο σπάθη του casus belli, των εικονικών βομβαρδισμών ακριτικών νησιών, των παρενοχλήσεων ελληνικών γυμνασίων και των καθημερινών ΝΟΤΑΜ που διχοτομούν το Αιγαίο.
Το περιεχόμενο της επιστολής έγινε γνωστό από τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργού Επικρατείας και διαπραγματευτή της Τουρκίας με την Ε.Ε., ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αθήνα, ανακοίνωσε σε τούρκους δημοσιογράφους ότι «μία νέα εποχή αρχίζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ο κύριος Ερντογάν στην επιστολή του, εκφράζει την αδημονία του για την «επιτάχυνση της διμερούς συνεργασίας, με την ευκαιρία της ανάδειξης νέας κυβέρνησης», την προθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις σε όλα τα πεδία και την ετοιμότητα της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών ζητημάτων. Αναφέρεται στα θέματα της «τουρκικής μειονότητας» στα θέματα του Αιγαίου («συνοριακών διαφορών στο Αιγαίο», κατά τη διατύπωση της «Χουριέτ»), στο Κυπριακό και στην τουρκική ένταξη στην Ε.Ε.
Για την αντιμετώπιση των διμερών διαφορών εισηγείται συνομιλίες (διαπραγματεύσεις) σε ελληνοτουρκικό όργανο υπουργικού επιπέδου και για το Κυπριακό τετραμερή διάσκεψη (Τουρκία, Ελλάδα, Ταλάτ και Χριστόφιας) και κοινές παρεμβάσεις για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.
Ο κύριος Μπαγίς δήλωσε στην «Χουριέτ» ότι ο κύριος Παπανδρέου επιθυμεί να συναντηθεί με τον κύριο Ερντογάν πριν από την ευρωπαϊκή διάσκεψη του Δεκεμβρίου, όπου θα επανακριθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας.
Κατά την «Χουριέτ» (7.11.2009), ο κ. Παπανδρέου «αντιμετώπισε θετικά την πρόταση Ερντογάν για σύσταση μεικτού υπουργικού μηχανισμού για τη λύση των διαφορών στο Αιγαίο» και υποσχέσθηκε να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να καταλήξει σε λύση του προβλήματος.
Ο κύριος Μπαγίς, που επεδίωξε και είχε συνάντηση και με την τέως υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε επίσης ότι συναντήθηκε «με την επόμενη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Η απορία που προκάλεσε η δήλωση του τούρκου υπουργού διατυπώθηκε και ως ερώτημα εάν ο Μπαγίς ασκείται στην προφητεία ή εκπέμπει «γραμμή» προς την μουσουλμανική μειονότητα.
Τη δεύτερη εκδοχή ενίσχυσαν οι δηλώσεις του τ. βουλευτή Αχμέτ Ιλχάν για τους λόγους που κινούν την μειονότητα να υπερψηφίσει την κυρία Μπακογιάννη (καθιέρωση διδασκαλίας της τουρκικής(!) στα γυμνάσια, εισαγωγή τουρκικών βιβλίων στα δημοτικά, παρ’ ολίγον αναγνώριση εκλεγμένων μουφτήδων.
Πρόσθετο αίνιγμα απετέλεσε το ταξίδι-αστραπή στη Θράκη, προ ημερών, του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, που συνεργάσθηκε με μειονοτικούς παράγοντες στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.
Παράλληλα με την επιστολή Ερντογάν, τις διακηρύξεις Μπαγίς και την μελιστάλακτη διπλωματία Νταβούτογλου, η τουρκική κυβέρνηση πυκνώνει και ανεβάζει την φόρτιση των προκλήσεων και των απειλητικών μηνυμάτων της, που παρέχουν και τα κώδικα ερμηνείας των φραστικών διαχύσεων και προσκλήσεων σε συνομιλίες. Στο πρόσφατο ανθολόγιο αυτών των χειρονομιών της περιλαμβάνονται:
- Χαμηλή πτήση τουρκικών μαχητικών, με την κάλυψη του ΝΑΤΟ, πάνω από ελληνική φρεγάτα με την στρατιωτική ηγεσία κατά τη διάρκεια γυμνασίου έρευνας και διάσωσης και με πρόθεση να το ματαιώσουν.
- Απόπειρα αναχαίτισης εσθονικού αεροπλάνου της Frontex πάνω από το Φαρμακονήσι, έπειτα από προειδοποίηση ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο. Με την αναβάθμιση των παρενοχλήσεων των ευρωπαϊκών αεροπλάνων εποπτείας συνόρων κατά της λαθρομετανάσευσης (αεροπορικών τώρα, αντί των «προειδοποιήσεων» με ασύρματο), επιζητείται η έμπρακτη επαναχάραξη του χάρτη στο Αιγαίο.
- Καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών και συχνά του εναερίου χώρου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Δέσμευση, για την διεξαγωγή τουρκοαιγπτιακών γυμνασίων στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου, τμήμα της οποίας εμπίπτει στα όρια του FIR Αθηνών. Η σχετική ΝΟΤΑΜ αποτελεί την τελευταία μακράς σειράς, σε μία νέα τουρκική εφαρμογή, αυτού του μηνύματος με άλλο προορισμό, για τη διεθνή προβολή των τουρκικών διεκδικήσεων.
- Αιφνιδιαστική πρόβα κεραυνοβόλου πολέμου από την τουρκική αεροπορία την προπερασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, στην οποία κινητοποιήθηκε το 80% των βάσεων και τα δύο τρίτα των μαχητικών αεροπλάνων της Τουρκίας σε αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας.
Υπό το πρόσχημα και την προκάλυψη «αεροπορικών επιδείξεων», η άσκηση περιλάμβανε τα τρία γνωστά σκέλη αιφνιδιαστικής προσβολής
- Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης (ενεργουμένων του Προξενείου) με επιστολή και υπόμνημα προς τους πρέσβεις ξένων χωρών και τις κυβερνήσεις τους, τους καλεί σε επιτόπιο έρευνα και διαπίστωση της καταπάτησης των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και διατυπώνει τα αιτήματά τους (για θεσμική συνδιοίκηση).
Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν και Μαντατζή και ο τέως βουλευτής της Ν.Δ. Αχμέτ Ιλχάν, υποστηρικτής της κυρίας Μπακογιάννη. Στα κείμενα που στάλθηκαν στις πρεσβείες προ δεκαημέρου, με την υπογραφή του προέδρου της «Συμβουλευτικής», ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ, μεταξύ των διεκδικήσεών τους αναφέρεται η κατάργηση του 3% για την είσοδο του κόμματος («τουρκικού») στην Βουλή και η άμεση απόδοση της ιθαγένειας στις 60.000 μειονοτικούς που εκπατρίσθηκαν και την απώλεσαν (δηλαδή σε όσους κατέφυγαν στην Τουρκία, φοβούμενοι για αντίποινα για τα πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης)
http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/blog-post_8679.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου