Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ο πόλεμος μετακόμισε για τα καλά στο Πακιστάν

Τι γίνεται στο τέλμα του Αφγανιστάν;

Του Κώστα Μπετινάκη

http://www.styx.gr/

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια κι η Καμπούλ βρίσκεται πάντα σε εμπόλεμη κατάσταση. Άλλοτε απειλείται, από επαναστάτες, είτε από την «προστασία» στρατευμάτων κατοχής. Τώρα οι βόμβες αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, τρομοκρατούν τους κατοίκους της αφγανικής πρωτεύουσας και έχουν βάλει σε δύσκολη θέση τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής. Προηγουμένως ήταν οι αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης ρουκέτες που εκτόξευαν οι Μουτζαχεντίν, επί σοβιετικής κατοχής.
Αφού έχουν εμπλακεί εδώ και οκτώ χρόνια, σε ένα αιματηρό όσο και «βρόμικο» πόλεμο (αλλά μπας και υπάρχει καθαρός;) στο Αφγανιστάν, η αμερικανική κυβέρνηση, δείχνει να κάνει γαργάρα όλα όσα τους έχει ως τώρα καταμαρτυρήσει και να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Άλλωστε κάποτε εκείνη τους ανεφοδίαζε για να πολεμούν εναντίον των Σοβιετικών. Τα κανάλια επικοινωνίας πάντα υπήρχαν δηλαδή.
Τώρα όμως αφέθηκε να διαρρεύσει πως την διαμεσολάβηση έχουν αναλάβει οι μυστικές υπηρεσίες δύο ισλαμικών χωρών, που έχουν υποφέρει πολλά δεινά από την ηλίθια απόφαση της καμαρίλας του απερίγραπτου εκείνου προέδρου των ΗΠΑ, που ξεκίνησε τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας»: Του Πακιστάν, που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου και της Σαουδικής Αραβίας στην οποία υποβόσκει θρησκευτική αναταραχή μια και ο φερόμενος ως ηγέτης της αλ-Κάιντα, είναι μέλος αριστοκρατικής σαουδαραβικής οικογένειας.
Είναι θλιβερό να βλέπεις μια χώρα που κάποτε την διαφήμιζαν ως ηγέτιδα δύναμη του «Ελεύθερου Κόσμου» να βρίσκεται αναμειγμένη, με αίολα επιχειρήματα, σε δύο πολέμους και με την απειλή της ισχύος της να κουμαντάρει τις τύχες του υπόλοιπου κόσμου. Και να απειλεί με πόλεμο κι άλλες χώρες. Ασχέτως αν για το λόγο αυτό έχει βάλει το χωροφύλακά της να αναλάβει πολεμικές πρωτοβουλίες.
Δημοσίευμα της Washington Post, αναφέρει πως δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι οι Dennis Ross και Jeffrey Bader πήγαν πήγαν στην Κίνα ως ειδικοί απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου, δύο εβδομάδες πριν την επίσκεψη στο Πεκίνο του προέδρου Ομπάμα. Οι δύο απεσταλμένοι είπαν στους Κινέζους αξιωματούχους, πως αν η Κίνα δεν υποστηρίξει τις αμερικανικές θέσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τότε το Ισραήλ θα βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με τρομερά επακόλουθα για την περιοχή.
Στην περίπτωση που η Κίνα έχει διαβεβαιώσει τον Ομπάμα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο ότι θα στηρίξει τις αμερικανικές θέσεις στο «πρόβλημα» με το Ιράν, τότε όλες οι μεγάλες δυνάμεις θα ασκήσουν αφόρητη πίεση στην Τεχεράνη.
Ήδη ο Πούτιν φαίνεται να έχει πάρει πίσω τη συμφωνία για την πώληση στο Ιράν πυραύλων S-300.
Το παιχνίδι που παίζεται σε μια περιοχή που βρίσκεται σε συνεχή αναταραχή επί δεκαετίες δεν έχει τέλος.
Παρόλο που πληθαίνουν στις ΗΠΑ οι φωνές διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή του Αφγανιστάν και την αποικιοκρατική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, η προοπτική είανι να αυξηθούν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εκεί. Σε εκπομπή του CNN όταν δημοσιογράφος είπε στο πάνελ, «τι κάνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αφού η αλ-Κάιντα έχει μετακομίσει στο Πακιστάν», δεν πήρε απάντηση, επειδή δεν υπήρχε άλλος χρόνος…
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο το Brave New Foundation's "Rethink Afghanistan" project, ο πρώην πράκτορας της CIA Robert Bear υποστηρίζει πως «εκείνο που αντιμετωπίζουν πλέον οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, «δεν είναι τρομοκρατία, αλλά αντίσταση σε έναν εισβολέα». «Ο αφγανικός λαός θέλει η χώρα του να απελευθερωθεί από τους Δυτικούς. Και η αντίσταση που σημειώνεται δεν έχει σχέση με την αλ-Κάιντα», λέει ο Μπέρ. «Θέλουν να φύγουν οι ξένοι και έχουν συσπειρωθεί γύρω από τους Ταλιμπάν επειδή είναι έμπειροι και αποτελεσματικοί πολεμιστές και δεν έχουν πάρει λύτρα προδοσίας όπως οι πολέμαρχοι που καλλιεργούν παπαρούνα».
Αν προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων, δεν είναι δύσκολο να δούμε τι ακριβώς επιδιώκουν. Στο Ιράκ κατάφεραν να διαλύσουν την ενότητα του κράτους. Έχουν κληρονομήσει το δόγμα «διαίρει και βασίλευε», που εφάρμοζαν τα χρόνια της κυριαρχίας τους οι Βρετανοί αποικιοκράτες. Το ίδιο γίνεται στο Αφγανιστάν και επιδιώκεται στο Πακιστάν.
Η Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις της με τους Ταλιμπάν, θα ανταλλάξει την κυριαρχία της ελεγχόμενης κυβέρνησης Καρζάι στην περιοχή της Καμπούλ, με «αυτονομία» των εδαφών που κατέχουν τώρα οι Ταλιμπάν, και των περιοχών που ελέγχουν οι πολέμαρχοι με τις φυτείες παπαρούνας, ώστε να μην σταματήσει και το λαθρεμπόριο, που αφήνει πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Στο Πακιστάν ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στις επαρχίες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, και προκλήθηκε από τις επιθέσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών - ρομπότ, έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση. Μόλις 14 μήνες από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Ζαρντάρι βρίσκεται να έχει εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο στα βορειοδυτικά, που στοιχίζει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ο εμφύλιο ςαυτός και η συνεχιζόμενη αμερικανική εμπλοκή, έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους Πακιστανούς αξιωματικούς όσο και στον πληθυσμό της χώρας με αποτέλεσμα να απειλείται μεγάλη πολιτική κρίση.
Από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση των ΗΠΑ ο Ομπάμα, εντάθηκαν οι επιθέσεις των βομβαρδιστικών-ρομπότ (drone bombing) αρχικά στην περιοχή του Βαζιριστάν (23 Ιανουαρίου ‘09) και κατόπιν πιο εντατικές, προκαλώντας αντίδραση ακόμα και στους κόλπους της αμερικανικής Γερουσίας. Μόνο τον Ιούνιο οι βομβαρδισμοί αυτοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 άνθρωποι που παρακολουθούσαν την κηδεία ενός Ταλιμπάν.
Εκείνο που δεν έχουν ακόμα δικαιολογήσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Πακιστανούς, είναι πως ακριβώς εξηγείται η αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα σε μια χώρα- από τις πρώτης γραμμής συμμάχους των ΗΠΑ, παρόλο που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ- όπου όχι μόνο δεν έχει κηρυχθεί πόλεμος, αλλά δεν έχει ζητηθεί καν αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Ούτε οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δικαιολογούνται ως «αμυντικοί», ή ότι γίνονται για να "προστατευθούν" αμερικανικές εφοδιοπομπές.
Αποτελούν άσκηση αυθαίρετης στυγνής βίας μέσα σε πακιστανικό έδαφος.

http://deltio11.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Η μεγάλη ειρωνεία ξέρετε ποια είναι με αυτόν τον πόλεμο ?
    Ότι όσο η Ρωσία τόσο και η Αμερική έφαγαν τα μούτρα τους εκτός από έναν ? τον Μ .Αλέξανδρο για αυτό ήταν Μέγας τελικά το βλέπουμε και στη σύγχρονη ιστορία αυτός χρίστηκε λίγα χρόνια ποια ήταν η διαφορά του από τους μισθοφόρους της παγκοσμιοποίησης και της ισοπεδώσεις τον πάντων ? ότι σεβόταν τον πολιτισμό και τον άλλον και τον αντιπάλων του έτσι τον αναγνώρισαν όλοι οι λαοί του τότε κόσμου … πράγμα που το έμαθε από τον δάσκαλο του τον Αριστοτέλη .
    Ακούτε μισθοφλόροι της παγκοσμιοποιήσεις σεβασμός στην διαφορά και στην ταυτοτητα αλήτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή