Στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα, ίσως δοθεί η απάντηση της Αθήνας στην επιστολή Ερντογάν.«Χέρι με χέρι» είναι πιθανό να δοθεί η απάντηση της Αθήνας στην επιστολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, η απαντητική επιστολή του κ. Γ. Παπανδρέου ίσως επιδοθεί απευθείας στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Από διπλωματικές πηγές επισημαίνεται ότι «η Αθήνα δεν βιάζεται να απαντήσει». Την ίδια στιγμή όμως εμφανίζεται, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παράγοντες, «να επιθυμεί να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει οποιαδήποτε διαρροή». Ενδεικτικό επ΄ αυτού είναι το γεγονός ότι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών που χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά έμεινε στο σκοτάδι σχετικά με την επιστολή Ερντογάν, ενώ στη συγγραφή της ελληνικής ενεπλάκη πολύ στενός κύκλος ανθρώπων. Εως και χθες μάλιστα στέλνονταν συγκεχυμένα μηνύματα στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα περί του αν φθάνει εκεί η επιστολή ή όχι. Τελικά, επελέγη να μη σταλεί χθες. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της εορτής του Μπαϊραμιού η επίδοσή της δεν μπορεί να γίνει ούτε αύριο ούτε τη Δευτέρα, επειδή τα κυβερνητικά γραφεία είναι κλειστά- εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.
Ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να φθάσει το βράδυ της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα υπάρξει συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού μαζί του, αν και το ραντεβού δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Ωστόσο στη συζήτηση των δύο ανδρών θα κυριαρχήσει κατά τα φαινόμενα το θέμα της αξιολόγησης της Αγκυρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, καθώς και το Κυπριακό, ενώ θα τεθούν επί τάπητος και τα διμερή θέματα, με έμφαση στο Αιγαίο. Και ίσως να δοθεί η απαντητική επιστολή της ελληνικής πλευράς. Βάσει ορισμένων, αν και περιορισμένων, πληροφοριών, το κείμενο της επιστολής θα κινείται στις πάγιες γραμμές των εθνικών θέσεων.
Η επιστολή Ερντογάν έφθασε μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στις αρχές Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να τη δώσει στη δημοσιότητα, προκαλώντας και αντιδράσεις, καλυπτόμενη πίσω από το επιχείρημα ότι δεν ήταν εκείνη ο αποστολέας. Ελέχθη επίσης ότι η Αγκυρα ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί η επιστολή. Ωστόσο υπήρχαν πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο περί ορισμένων βασικών σημείων της επιστολής Ερντογάν, όπως το αίτημα για διάλογο εφ΄ όλης της ύλης για το Αιγαίο, οι μειονότητες, το Κυπριακό και η λαθρομετανάστευση. Το παζλ συμπληρώθηκε με όσα είπε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με την ΕΕ, ο Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας για σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.
Απάντηση Γκιουλ στις θέσεις Χριστόφια
Η Κύπρος να άρει τους περιορισμούς της εναντίον των Τουρκοκυπρίων και η Αγκυρα θα άρει τους περιορισμούς εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Απάντηση στην επιστολή του προέδρου της Κύπρου έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας ότι με την επίλυση του Κυπριακού θα εκλείψουν και προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζονται ως προς την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)Τουρκίας. Την ίδια ώρα, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών κ. Καρλ Μπιλντ, ο οποίος βρέθηκε στην Αγκυρα για τη συνάντηση της κοινοτικής τρόικας με την Τουρκία, αναφερόμενος σε θέματα της Κύπρου δήλωσε ότι το θέμα των λιμανιών θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου και έκανε λόγο για υποστήριξη της ΕΕ προς τις συνομιλίες στην Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου