C.M.Anderson, γιατρός (1998) του Χάρβαρντ περιγράφει ένα κοινό αλλά λίγο κατανοητό φαινόμενο που το ονομάζει "Διαρκώς Ταλαντούμενο Ήχο" (POS). Πολλοί παρατηρούν αυτόν τον εσωτερικό "ήχο", ιδιαίτερα όταν είναι άρρωστοι ή αφυδατωμένοι, επειδή "δυναμώνει". Ακούγεται σαν βόμβος εντόμου. Ο Anderson το συνδέει όχι μόνο με τον ύπνο REM (ταχείες οφθαλμικές κινήσεις) ή την κατάσταση του ονειρέματος και την διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD), αλλά και με την κανονική ρυθμικότητα Α 10 Hz.
Ο Anderson μιλά για την ενοχλητική επίδραση φωτός και ήχου, που μπορεί να προκύψει από την απώλεια της κανονικής εξοικείωσης με τον κόσμο εξ αιτίας αποσταθεροποίησης του δικτυωτού σχηματισμού του εγκεφάλου [RF] που οδηγεί σε φόβο ή/και οργή. Και πάλι, το ιστορικό τραυμάτων ή κακομεταχείρισης συνδέεται στενά με την ασύμμετρη λειτουργία των ημισφαιρίων. Οι δομές του κροταφικού λοβού, όπως ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιπτώσεις παιδικής κακομεταχείρισης και τραύματος.
Ο Anderson εικάζει ότι ο ταλαντούμενος ήχος υποδεικνύει ταχεία μετακίνηση της προσοχής μας από το αριστερό στο δεξί ημισφαίριο, και ελάττωση της κανονικά σταθερής ρυθμικότητας των 10 Hz του ελαιοπαρεγκεφαλιδικού συστήματος. Αυτό το ακουστικό φαινόμενο ταλάντωσης ίσως λειτουργεί ως ακουστικος οδηγός. Το φαινόμενο της ελάττωσης ίσως δείχνει ενδεχόμενη υπερχείλιση του αριστερού ημισφαιρίου από το ανεξέλεγκτο δεξί που αναλαμβάνει την πρωταρχική επικέντρωση της προσοχής. Αυτό, καθώς και οι φασικές διακυμάνσεις του δικτύου S [το δίκτυο των σωματικών ομάδων σεροτονινεργικών νευρώνων] και του ανεξέλεγκτου PGO [γεφυρο-γονατωδο-ινιακού], δημιουργεί τις συνθήκες για την αιφνίδια εκδήλωση κατάστασης SOC [αυτο-οργανούμενη κρίσιμη κατάσταση] και την περίοδο ξύπνιου ονειρέματος.
Ο Anderson αναφέρεται στο "ξύπνιο ονείρεμα ως θεραπευτικό ταξίδι μέσω του κλασματικού υπερχώρου των συναισθηματικά καταχωρημένων παιδικών αναμνήσεων.."
"Η ανάκληση τραυματικών βιωμάτων της παιδικής ηλικίας στους ενήλικες, εξαιτίας της ανωριμότητας των επιχειλίων δομών κατά τη στιγμή του τραύματος, μπορεί να απαιτεί ηλεκτρική διέγερση ή έντονη δραστηριότητα τύπου PGO κατά την ονειρική κατάσταση. Η επαναλαμβανόμενη διαταραχή του ύπνου από υπερένταση σχετική με πόλεμο, απώλεια γονιού, διαζύγιο, κακομεταχείριση, παραμέληση ή χρόνια κατάχρηση ναρκωτικών παρεμποδίζει τη φυσική λειτουργία αποκατάστασης των φασικών διαδικασιών REM." (I.Miller and G.Swinney, 2001).
http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/11/blog-post_9003.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου