Συνεχίστηκαν σήμερα Δευτέρα οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα αμυντικών εξοπλισμών, με την παράμετρο της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των παράπλευρων οφελειών για την οικονομία να είναι οδηγός στις ελληνικές επιλογές.
Ο Ευ.Βενιζέλος υποδέχθηκε τον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μία σειρά θεμάτων της επικαιρότητας, όπως διεθνείς εξελίξεις, η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, ο ρόλος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας, οι διεθνείς αποστολές όπου συνεργάζονται οι δύο χώρες, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Φρεγάτες χτισμένες από ελληνικά χέρια
Όσον αφορά τα τελευταία, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας τόνισε στις δηλώσεις που ακολούθησαν ότι όπως ήδη έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι για την αγορά των νέων φρεγατών του πολεμικού ναυτικού «να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον απαράβατο όρο της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής συμμετοχής, της μεγαλύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας και της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής προστιθέμενης αξίας».
Από την πλευρά του ο κ. Μορέν σχολίασε ότι «αντιμετωπίζουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της βιομηχανικής συνεργασίας ανάμεσα στα ελληνικά ναυπηγεία και τη γαλλική κυβέρνηση με μεταφορά τεχνολογίας».
Έτοιμοι να βοηθήσουμε στο Αιγαίο
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει με πλοία στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού χώρου επιτήρησης της θάλασσας από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, προσαρμόζοντας τα διατιθέμενα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης εξήγγειλε ότι στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην οποία θα καταγραφεί όλο το φάσμα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή αρχιτεκτονική άμυνας επ' ωφελεία και της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Εξάλλου, για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 σε συνδυασμό με την απόκτηση ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «για το όλο θέμα των ελικοπτέρων συγκροτούμε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα για την εξεύρεση λύσεων αμοιβαίως επωφελών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, δεν έχει ανοίξει ο φάκελος για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών.
http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/blog-post_2848.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου