Μόλις 21 άτομα σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους σε 10 ημέρες,την ώρα που η απλή εποχιακή γρίπη σκοτώνει από 4.800 εώς 9.600 άτομα κάθε εβδομάδα!
Επικίνδυνοι ιοί και μεταδοτικές νόσοι σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η εποχιακή γρίπη πλήττει από 57.000 έως 96.000 ανθρώπους κάθε εβδομάδα ανά τον κόσμο, από τους οποίους οι 4.800 έως 9.600 υποκύπτουν.
Την ίδια στιγμή, ο ιός Η1Ν1 που έκανε την εμφάνισή του στο Μεξικό μεταδόθηκε μέσα σε περίπου δέκα ημέρες σε 1.085 άτομα, σε 21 χώρες, προκαλώντας το θάνατο 28 ανθρώπων, από τους οποίους 26 στο Μεξικό και δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η μολυσματική αυτή ασθένεια συμπεριφέρεται ως τυπική εποχιακή γρίπη και όχι όπως η πανδημία του 1918», εξηγεί στο... Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Τζέιμς Νατάρο, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στις ΗΠΑ.
Όπως τονίζει ο ίδιος, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που αποδίδονται στον ιό A (H1N1) παραμένει μικρός σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς που αποδίδονται κάθε χρόνο στην εποχιακή γρίπη και η τοξικότητα του ιού παραμένει ήπια.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 90% των θανάτων που οφείλονται σε μεταδοτικές νόσους προέρχονται από έξι ασθένειες: πνευμονία, διάρροια, φυματίωση, ιλαρά, ελονοσία και aids και πλήττουν κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες.
Το AIDS προκαλεί δύο εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ περισσότερα από 33 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού.
Η φυματίωση, που επέστρεψε ενισχυμένη τα τελευταία χρόνια, σκοτώνει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Πάνω από 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις από τις 9,27 εκατομμύρια που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο, είναι μορφές φυματίωσης ανθεκτικές στα αντιβιοτικά και έχουν εμφανισθεί από το 2006, κυρίως στην Κίνα.
Μια άλλη μορφή ανίατης φυματίωσης έχει εμφανισθεί σε 37 χώρες τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, ανάμεσά τους και πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Η ιλαρά , η πλέον μολυσματική από τις μεταδοτικές ασθένειες, προκαλεί τον θάνατο 900.000 ανθρώπων ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες εξαιτίας της απουσίας εμβολιασμού.
Η ελονοσία που προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται από το δήγμα του ανωφελούς κώνωπος προσβάλλει 300 έως 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Ανάμεσά τους 1,5 έως 2,7 εκατομμύρια , κυρίως μικρά παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική.
Πέρα από τις μολυσματικές αυτές ασθένειες που εξελίσσονται ως μάστιγα, οι κάτοικοι κυρίως των αναπτυσσόμενων περιοχών του πλανήτη πλήττοται επίσης από πολύ επικίνδυνους ιούς όπως Ebola, ο οποίος μεταδίδεται με το αίμα, το σπέρμα και το σάλιο.
Το επίπεδο θνησιμότητας από τον Ebola μπορεί να φθάσει το 90%. Εμφανίσθηκε το 1976 στη Δημοκρατία του Κονγκό και προκαλεί σφοδρό αιμορραγικό πυρετό. Η πιο πρόσφατη επανεμφάνισή του σημειώθηκε το 2008. Η μετάδοσή του περιορίζεται σε μικρούς αριθμούς ανθρώπων.
Οι ιοί κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, λαμβανομένης υπ' όψιν της έκτασης μετάδοσής τους και του επιπέδου θνησιμότητας.
Στο επίπεδο 4 βρίσκεται ο ιός Ebola καθώς και ο δάγκειος πυρετός και ο ιός που ευθύνεται υπεύθυνος για τη μεγάλη πανδημία του 1918, που προκάλεσε τον θάνατο 20-50 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι ειδικοί στις μεταδοτικές νόσους θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο προέρχεται από το γεγονός ότι ένας κοινός παράγοντας παθογένειας, όπως είναι η γρίπη, έχει μεγάλη γενετική μεταβλητότητα –μπορεί δηλαδή να εμφανίσει πολλές και απρόβλεπτες μεταλλάξεις.
Για τον λόγο αυτό, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Νιλ Κοέν της Ιατρικής Σχολής του Hunter College της Νέας Υόρκης «πρέπει να παρακολουθήσουμε τον ιό της γρίπης των χοίρων διότι είναι πιθανόν να μεταλλαχθεί και πάλι»
http://greece-salonika.blogspot.com/2009/05/blog-post_7210.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου