Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ισραήλ: Αναποτελεσματική η Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων

Αναποτελεσματική χαρακτηρίζει το Ισραήλ τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, την οποία καλείται από τις ΗΠΑ να υπογράψει μαζί με την Ινδία, το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.
«Η συνθήκη αυτή απέδειξε την αναποτελεσματικότητά της. Δεν εμπόδισε χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Όσον αφορά το Ιράν, μπορούμε να δούμε ποια είναι η επίδρασή της», δήλωσε αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
«Είναι άτοπο υπό αυτές τις προϋποθέσεις να θεωρηθεί η συνθήκη αυτή ένα προσόν για να αλλάξει οτιδήποτε στο διεθνή πυρηνικό καταμερισμό», πρόσθεσε και επισήμανε: «Είναι συνεπώς δύσκολο να κατανοηθεί γιατί πρέπει να υπάρχει τέτοια εμμονή για μια συνθήκη που έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική».
Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ρόουζ Γκότμελερ, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην προπαρασκευαστική σύνοδο ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων που έχει προγραμματιστεί το Μάιο του 2010 στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε ότι μια οικουμενική ένταξη στη Συνθήκη, με τη συμμετοχή της Ινδίας, του Ισραήλ, του Πακιστάν και της Βόρειας Κορέας παραμένει βασικός στόχος των ΗΠΑ".
Τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων έχουν υπογράψει 189 χώρες. Το Ισραήλ που θεωρείται πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή δεν την έχει υπογράψει, όπως η Ινδία και το Πακιστάν που διαθέτουν πυρηνική δύναμη. Η Βόρεια Κορέα αποχώρησε από τη Συνθήκη το 2003.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Ναυτεμπορική

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/05/blog-post_4223.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου