Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

"Αντίδοτο" η συνεργασία

Απέρριψαν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη γαλλική πρόταση για κοινή ταξιδιωτική οδηγία για το Μεξικό, με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1.

Η υπουργός Υγείας της Τσεχίας δήλωσε ότι η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις εναπόκειται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ζητούσε αναστολή των ευρωπαϊκών πτήσεων προς το Μεξικό με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1.

Επίσης, οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν χωρίς καθυστέρηση με τις φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο την ανάπτυξη πιλοτικού εμβολίου για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρότεινε στους ομολόγους του να υιοθετηθεί ενιαίο πρότυπο ενημέρωσης που θα στοχεύει στη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, καθώς όπως είπε αν το θέμα ξεφύγει από τον έλεγχο μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, "κλειδί" για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής επικοινωνίας, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε θέματα επικοινωνίας με το κοινό.

Επιπλέον, αναφερόμενος στον έλεγχο των εισερχόμενων στη χώρα μας ταξιδιωτών, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε την αποτελεσματική διαδικασία ιχνηλάτισης των ταξιδιωτών με τη χρήση θερμικών σαρωτών ανίχνευσης πυρετού στα αεροδρόμια, καθώς και την προσπάθεια που γίνεται για την πληροφόρηση του κοινού.

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση, νωρίτερα, του γενικού Διευθυντή της υπηρεσίας της Κομισιόν για την Πολιτική Υγείας και Καταναλωτών σύμφωνα με την οποία θα υπάρξουν θύματα του ιού και στην Ευρώπη παρόλο που η Γηραιά Ήπειρος είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τη νόσο.

"Δεν τίθεται το ερώτημα εάν θα πεθάνουν κάποιοι άνθρωποι, αλλά περισσότερο το ερώτημα πόσοι. Θα είναι εκατοντάδες, χιλιάδες, ή δεκάδες χιλιάδες;", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μάντελιν από τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ασθένεια θα ονομάζεται "γρίπη Α" προκειμένου να μην πληγούν οι χοιροτρόφοι.

Πάντως η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναβαθμίσει το επίπεδο συναγερμού στο "5" προειδοποιώντας έτσι για "επικείμενη πανδημία".

Στο Μεξικό οι νεκροί είναι πλέον 12.

Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ανήλθαν στα 111, μετά την ανακοίνωση, δύο κρουσμάτων στο Κολοράντο. Τουλάχιστον 300 σχολεία είναι κλειστά και 170.000 μαθητές παραμένουν στα σπίτια τους.

Στην Ευρώπη, εντοπίστηκαν ακόμη τρία στη Βρετανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στη χώρα σε οκτώ.

Κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί επίσης σε Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία και Ιρλανδία.

Στην Ασία, η Ιαπωνία ανακοίνωσε το πρώτο ύποπτο κρούσμα σε ένα 17χρονο που επέστρεψε πρόσφατα από τον Καναδά.

Ο ΟΗΕ, ζήτησε από τους υπαλλήλους του "να αποφύγουν - εάν είναι δυνατόν - τα ταξίδια σε χώρες όπου κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη γρίπη Α".

Στην Ελλάδα ο ΕΟΦ ανακοίνωσε οτι απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η εξαγωγή των φαρμάκων Ταμιφλού και Ρελέντζα.

Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες της Δημόσιας Υγείας σε ενδεχόμενη πανδημία της νέας γρίπης.

Επίσης στην Ελλάδα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης γνωστό ως σχέδιο "Άρτεμις", σύμφωνα με το οποίο όλα τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν, αν χρειαστεί, στην αντιμετώπιση της κρίσης.

www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου