Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Επικοινωνιακά κόλπα για τα… μάτια της Τρόικας



«Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το μεσημέρι της Δευτέρας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, κλπ. Οι στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος προβλέπουν την είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ το 2011, 4,4 δισ. ευρώ το 2012 και 5,8 δισ. ευρώ το 2013. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά είσπραξη συνολικά 11,8 δισ. ευρώ σε δυόμισι χρόνια. Το σχέδιο συνοδεύεται από έκθεση για την παραοικονομία η οποία περιγράφει τις πηγές άντλησης των προσδοκώμενων εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας, είπε λοιπόν ο κ.. Παπακωνσταντίνου, και ποιος θα διαφωνήσει με αυτό. Να και σε κάτι που συμφωνούμε με τον υπουργό Οικονομικών. Εφόσον φυσικά τους φόρους τους πληρώνουν όλοι κι εφόσον οι φόροι αυτοί πηγαίνουν για το σκοπό που έχουν. Δηλαδή τη δημιουργία σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και μια σειρά δωρεάν παροχών σε ένα κοινωνικό κράτος που πρέπει να σέβεται τους πολίτες του. Όμως, και οι δύο προϋποθέσεις στην Ελλάδα δεν τηρούνται. Ούτε οι φόροι εισπράττονται από όλους, ούτε υπάρχει κοινωνικό κράτος και τα έσοδα πηγαίνουν για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες και τα χρέη.
Ο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί ακόμη μια έκθεση ιδεών, όχι γιατί τα μέτρα που θεσπίζονται δεν είναι καλά αλλά διότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Η χώρα δεν πάσχει από νόμους, από ανομία πάσχει κι από ατιμωρησία.
Και εδώ θα είμαστε, του χρόνου θα λέμε ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι για είσπραξη 3,5 δις ευρώ.
Κατ’ αρχάς υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί; Έχει καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση να στελεχώσει και να εμπνεύσει το ΣΔΟΕ και τις εφορίες; Πολύ αμφιβάλλουμε από τα αποτελέσματα των εσόδων και τους ελέγχους.
Επίσης, κατά καιρούς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει απηνείς διώξεις κατά των φοροφυγάδων. Γιατί δεν έκανε τίποτε και θα κάνει τώρα με τα μέτρα που ανακοίνωσαν τέσσερις υπουργοί για να μη χάσουν λίγη διασημότητα;
Κατά καιρούς ανακοινώνει ότι κλείνει γραφεία μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων. Είδατε εσείς κανέναν από αυτούς να κλαίει στην πλατεία… Κλαυθμώνος;
Ακούμε ότι κυνηγάει μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων στη Μύκονο και αλλού. Είδαμε αποτελέσματα, ακούσαμε ονόματα, βγήκαν φοροφυγάδες στα μανταλάκια; Όχι φυσικά.
Κάθε λίγο και λιγάκι κλείνει και ένα κατάστημα γιατί δεν έχει κόψει αποδείξεις, τιμολόγια κ.λπ. Και πότε βάζουν λουκέτο οι αρχές. Δευτέρα και Τρίτη που έτσι κι αλλιώς τα καταστήματα είναι κλειστά.
Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι όσα μέτρα και να ληφθούν, ακόμη και σωστά να είναι, και καλές προθέσεις να έχουν, θα είναι μια ακόμη τρύπα στο νερό. Διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν υπάρχει οργάνωση και σύστημα και τελικά υπάρχει το εύκολο θύμα. Τα υποζύγια του συστήματος που βρέξει –χιονίσει θα πληρώσουν. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν θα μπορούν να κρύψουν τίποτε, θα καλύψουν πάλι τις μαύρες τρύπες της κυβέρνησης.
Ας αφήσουν λοιπόν τα επικοινωνιακά κόλπα για χάρη των… ματιών της τρόικας. Αν θέλουν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή, που υπολογίζεται σε πάνω από 30 δις ευρώ, χρειάζεται πυγμή και θέληση. Όχι συμβιβασμοί με τα μεγαλοσυμφέροντα που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα και δεν πληρώνουν και φόρους. Και κυρίως εκείνοι οι επιχειρηματίες – «πατριώτες» που ενώ δεν πληρώνουν ευρώ φόρο τελικά σηκώνονται και φεύγουν από την Ελλάδα για άλλους φορολογικούς παράδεισους, όπως η Κύπρος.
Έτσι είναι η Ελλάδα, έτσι και η συμβιβασμένη με τη μοίρα της κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου