Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Με βάση τη συνθήκη για την πυρηνική ασφάλεια (1994), η Τουρκία πριν ξεκινήσει την όποια εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα, υποχρεούται να περιμένει τη σχετική έγκριση από Ελλάδα και Κύπρο


ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ”CASUS BELLI” ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΑ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ, ΞΕΧΝΑ ΠΩΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ 1994 ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ (ΕΛΛΑΔΑ & ΚΥΠΡΟ).
Η Άγκυρα δεν επιτρέπει εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προ της λύσης και καλεί την κυπριακή Κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο κεφάλαιο για την ενέργεια.
Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη, με βάση τη συνθήκη για την πυρηνική ασφάλεια του 1994, να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με τις γειτονικές της χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, προτού εγκαταστήσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Άκιουγιου ή οποιονδήποτε άλλον, όπως αυτός στη Σινώπη. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει διεθνές δικαστήριο ανάλογο με τα κρατικά, για να πιεστεί η Τουρκία θα πρέπει να εγερθεί το θέμα ευθέως σε διεθνές επίπεδο από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ούτως η άλλως η αντίληψη που επικρατεί στις τάξεις εκείνων που είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου, είναι ότι σε περίπτωση ατυχήματος οι συνέπειες είναι καταστροφικές και θα καλύψουν κυρίως την Κύπρο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Σε απόσταση αναπνοής. Ανεξαρτήτως μελετών, σίγουρο είναι ότι τόσο το Άκιουγιου όσο και η Σινώπη βρίσκονται κοντά σε σεισμογενή ρήγματα.
Τουρκικές θέσεις 
Τα περί των τουρκικών υποχρεώσεων με βάση διεθνείς συμβάσεις διατυπώθηκαν χθες ενώπιον της Μεικτής Κοινοβουλευτικής από τον Βόλφγκανγκ Κιλπ, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δη του τομέα της ενέργειας. Το υπό συζήτηση θέμα έφερε τον τίτλο: «Ευρωπαϊκή Ασφάλεια στην Τουρκία και την περιοχή: Ποιες οι προκλήσεις για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ».
Επειδή το θέμα σχετίζεται γενικότερα με την ενέργεια, η τουρκική θέση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου διατυπώθηκε χθες ως εξής: 1. Η Τουρκία είναι αντίθετη με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. 2. Η κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τη θέση της στο κεφάλαιο της ενέργειας. Δηλαδή να άρει το βέτο της για να μπορέσει η Τουρκία να συμμετάσχει στα προγράμματα πυρηνικής ασφάλειας της ΕΕ, που αφορούν και στα υπό ένταξη κράτη.

Ερωτήματα 

Το θέμα της συζήτησης ήταν οι δύο πυρηνικοί σταθμοί, τους οποίους η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει στο Άκιουγιου, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο, και στη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα. Το κεντρικά ερωτήματα που εγείρονται, έχουν ως εξής: 1. Είναι ή όχι οι περιοχές αυτές σεισμογενείς σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαγορεύεται η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών; 2. Είναι αναγκαία η εγκατάσταση των πυρηνικών σταθμών προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας ή όχι; 3. Συμμορφώνεται ή όχι η Τουρκία με τις διεθνείς συμβάσεις και δη με ό,τι προβλέπει το κοινοτικό κεκτημένο;

Θετική αντίληψη 

Ο καθηγητής Πολάτ Κουλκάν, ως πολιτικός μηχανικός, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι οι περιοχές της Σινώπης και του Άκιουγιου είναι όντως σεισμογενείς και ότι βρίσκονται πλησίον σεισμικού ρήγματος· όμως, πρόσθεσε, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, είναι οι λιγότερο σεισμογενείς χώροι και παρά το ότι, πρόσθεσε, δεν θεωρείται απίθανο ένα ατυχές συμβάν, εν τούτοις -είπε- είναι απομακρυσμένο. Επί τούτων, εξήγησε ότι σκοπός της εγκατάστασης των πυρηνικών σταθμών είναι η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών ενέργειας και ηλεκτρισμού από πλευράς Τουρκίας.
Εξήγησε δε ότι, σήμερα, η Τουρκία εισάγει 65% των αναγκών της ενέργειας που καταναλώνει, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στις Βρυξέλλες και στην ΕΕ, Σελίμ Κουνεράλπ, επισήμανε ότι, σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, η ξένη εξάρτηση φτάνει 91% με 98%. Ο καθηγητής Κουλκάν τόνισε ότι, όντως, υπάρχουν και εκθέσεις που αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν οι πυρηνικοί σταθμοί, διότι υπάρχουν μεγάλοι καταστροφικοί κίνδυνοι σε περίπτωση ατυχήματος. Ο ίδιος, όμως, υποστηρίζει ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα πρέπει να εγκατασταθούν.
Αρνητική προσέγγιση 
Αντίθετη ήταν η θέση της εκπροσώπου της «Green Peace», Ιλάλ Ατίτσι, η οποία τόνισε ότι οι άδειες για την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου δόθηκαν πριν από 40 χρόνια χωρίς να γίνουν νέες μελέτες και κατήγγειλε ότι η Αρχή Ατομικής Ενέργειας στην Τουρκία, αντί να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τα προβλήματα από την εκπομπή ραδιενέργειας και τις οικολογικές και άλλες επιπτώσεις από την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων, έχει μετατραπεί σε συνήγορο για την εγκατάστασή τους. Όπως επισήμανε η κ. Ατίτσι, η κοινή γνώμη στο Άκιουγιου και στην Τουρκία γενικότερα είναι εναντίον της εγκατάστασης σταθμών πυρηνικής ενέργειας, γεγονός, είπε, που δεν λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση. Κατά τη δική της άποψη, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μπορεί να γίνει με άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας και όχι πάντως με την πυρηνική.
Τουρκικό βέτο και casus belli 
Από τον εκπρόσωπο του τομέα Διεύρυνσης για θέματα Ενέργειας της ΕΕ ελέχθη ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στα τεχνικά προγράμματα ασφάλειας που εισηγείται η ΕΕ και ότι επί του θέματος αυτού θέτει βέτο. Η εξήγηση η οποία δόθηκε από τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες, Σελίμ Κουνεράλπ, έχει ως ακολούθως: Το κεφάλαιο για την ενέργεια παραμένει μπλοκαρισμένο από συγκεκριμένο κράτος για πολιτικούς λόγους.
Επί τούτου, με έμμεσο τρόπο απάντησε η κ. Θεοχάρους, ερωτώντας τον Τούρκο πρέσβη Σελίμ Κουνεράλπ κατά πόσο διαψεύδει ή όχι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως εάν η κυπριακή Κυβέρνηση εκμεταλλευθεί τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, συνιστά αιτία πολέμου. Ο κ. Κουνεράλπ τόνισε ότι οι υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ανήκουν και στις δύο Κοινότητες και πρόσθεσε ότι, εφ’ όσον το Κυπριακό παραμένει άλυτο, η θέση της χώρας του είναι αντίθετη με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τους Ελληνοκυπρίους.

Το αντιπυρηνικό ρεύμα και το κεφάλαιο της ενέργειας 

Παρεμβάσεις έγιναν και από τους άλλους δύο Κύπριους ευρωβουλευτές, που συμμετέχουν στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας – ΕΕ, δηλαδή από τον κ. Τάκη Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ και την κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ. Ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι ο ίδιος ο τουρκικός λαός θα πρέπει να αντιδράσει για την αποτροπή της εγκατάστασης των πυρηνικών σταθμών στο Άκιουγιου και στη Σινώπη.
Ταυτοχρόνως, είπε ότι, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις νέες θεομηνίες και πώς αυτές σχετίζονται με την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών. Και διερωτήθηκε εάν έχει ληφθεί υπόψη η πιθανότητα τρομοκρατικού κτυπήματος. Από την πλευρά της, η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε ότι ο σταθμός του Άκιουγιου θα εγκατασταθεί 25 χιλιόμετρα απόσταση από σεισμικό ρήγμα και διερωτήθηκε γιατί η τουρκική κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη την τουρκική κοινή γνώμη, που είναι στην πλειοψηφία της εναντίον της εγκατάστασης των αντιδραστήρων.
Η απάντηση του Τούρκου πρέσβη προς τους Κύπριους ευρωβουλευτές ήταν σαφής: Πέστε στην Κυβέρνηση της χώρας σας να αναθεωρήσει τη θέση της για το άνοιγμα του κεφαλαίου που αφορά στην ενέργεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου