Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Πως θα γίνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας


Sovereign Fund ή ελληνιστί, κρατικό ταμείο. Αυτός θα είναι ο όρος που θα κυριαρχήσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε ότι αφορά την πώληση εταιρειών και ακινήτων του δημοσίου. Η απαίτηση της τρόικας θα γίνει πραγματικότητα και το μόνο που παίζει πλέον είναι ποιος θα κάνει κουμάντο στο ταμείο αυτό. Οι δανειστές μας θέλουν να βάλουν δική τους διοίκηση που θα διαχειρίζεται εν λευκώ την κρατική περιουσία, διότι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα. Από την άλλη, μια τέτοια παραχώρηση καταλαβαίνει κανείς ότι θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να έχει “κλειδώσει” η δημιουργία του fund και απομένουν οι κρίσιμες λεπτομέρειες.
Ένα τέτοιο ταμείο έχει φτιάξει η κυβέρνηση του Κατάρ η οποία διαπραγματευόταν μέσω αυτού για την επένδυση στον Αστακό και για το Ελληνικό. Με μια μεγάλη διαφορά. Tο fund των Καταριακών διαχειρίζεται τα πετροδολάρια των σεϊχηδων, το ελληνικό θα έχει ως στόχο να πουλήσει για να μειωθεί το χρέος. Πως θα λειτουργεί το ελληνικό Sovereign Fund;
Εκεί θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Από τις εταιρείες που θα βγουν στο σφυρί μέχρι και τα ακίνητα που θα επιλεγούν να αξιοποιηθούν, είτε μέσω πώλησης είτε μέσω παραχώρησης με μακροχρόνια μίσθωση. Τα έσοδα που θα μπαίνουν στο ταμείο θα υπολογίζονται για τη μείωση του χρέους. Θα μπορεί να αποφασίζει για μια ιδιωτικοποίηση, για την πώληση ακινήτων ενώ θα μπορεί να εκδώσει ομόλογα ή μετοχές και να εισαχθεί στο ελληνικό ή ξένα χρηματιστήρια. Παράλληλα, θα λειτουργεί και ως εγγύηση για τα δάνεια που θα χρειαστεί μελλοντικά η Ελλάδα.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για μεγάλη μπίζνα που οι ξένοι δανειστές δε θα αφήσουν στα χέρια των… χρεοκοπημένων Ελλήνων. Ίσως, να μπει πρόεδρος κάποιος Έλληνας για να μετριαστούν οι αντιδράσεις, αλλά το κουμάντο θα το κάνουν άλλοι.
Εκεί καταντήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου